Megszűnés fenyegeti a József Attila Kört, de egyelőre még küzdenek

  • narancs.hu
  • 2016. június 1.

Könyv

Bocs, a kormány inkább másra költi a pénzét.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) több évtizede végzi érdek-képviseleti tevékenységét a kortárs fiatal irodalom területén. A folyamatosan csökkenő működési támogatások és a finanszírozási környezet okozta problémák miatt mára a működésképtelenség szélére sodródott, s ezzel veszélybe került a fennmaradása – írják sajtóközleményükben.

Idézzük tovább: a szervezet a többi reprezentatívnak tekintett írószervezet közül évek óta a legalacsonyabb minisztériumi támogatást kapja. Ráadásul az éves támogatások rendre ősszel érkeztek meg, így komoly nehézségeket okozott a mindennapi finanszírozási háttér bizonytalansága. A JAK 2014-ben 1 700 000 Ft, 2015-ben 1 000 000 Ft, 2016-ban pedig mindössze 760 000 Ft működési támogatásban részesült az állami költségvetésből. Ez az összeg a szervezet minimális működési kiadásainak alig 10 százalékát fedezi.

A helyzet megoldása érdekében többször is kérelemmel fordultunk a felelős minisztériumhoz az írószervezetek működési támogatása vagy a pályázati rendszer átalakítása miatt. Idén külön azonnali támogatást kérelmeztünk a szervezet fizetésképtelenségének megakadályozása érdekében. Kéréseink mind ez ideig érdemi válasz nélkül maradtak – írják.

Természetesen továbbra is próbáljuk megtalálni a megoldást, új pályázati forrásokat keresünk, és más szervezetekhez hasonlóan támogatásokat igyekszünk bevonni. Ennek eredményeiről később vagy csak megkésve tudunk majd beszámolni – zárul a közlemény.

A szervezet helyzetéről a JAK sajtótájékoztatót tart 2016. június 7-én, kedden délután 15.00 órától a Kossuth Klubban.

Figyelmébe ajánljuk