Izrael: 1000 fölött a halottak száma, amerikai hadihajók tartanak a Földközi-tenger keleti medencéjébe

  • narancs.hu
  • 2023. október 9.

Külpol

A Hamász fegyveresei továbbra is izraeli túszokat tartanak fogva. Megteltek a gázai kórházak. 215 magyar állampolgárt menekítettek ki az éjjel az országból.

Már több mint 1000 halálos áldozata van (mindkét oldalon) a palesztin-izraeli háborúnak, miután a Hamász iszlamista fegyveresei több izraeli várost is megtámadtak, ezzel háborút robbantottak ki.

Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan hadiállapotot hirdetett.

A Hamász fegyveresei továbbra is fogva tartanak izraeli túszokat Gázában. A Haárec című izraeli újság szerint több mint 130 civilt és izraeli katonát. Többet közülük megöltek már, legalább 4 holttestet látni azon a videón, amit egy a terrorszervezethez közel álló Telegram csatorna adott ki – derül ki a CNN cikkéből. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és miért végeztek velük.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. Elmondta, a harcok jelenleg is mintegy nyolc, Gáza környéki területen zajlanak. Harcokat jelentettek a többi között a Gázai övezetnél lévő Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat. Az izraeli katonák összecsaptak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is.

Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a szombat óta zajló harcoknak és támadásoknak már több mint 700 izraeli halálos áldozata van, és több mint 2000-en megsebesültek. A Hamász 3284 rakétát lőtt ki a gázai övezetből. Ezzel egyidejűleg az izraeli ellentámadás 653 olyan célpontot lőtt ki, amelyik kapcsolatban hozható a terrorszervezettel.

A BBC összefoglalója szerint 36 órával a harcok kezdete után még mindig rakétákat lőttek ki Gázából Izrael déli részére.

A gázai kórházak megteltek, és áramkimaradással küzdenek. Az ENSZ szerint Gáza utolsó áramforrása, vagyis egyetlen erőműve napokon belül kifogyhat az üzemanyagból. Szintén az ENSZ közlése szerint Izrael megtorló légicsapásai miatt 123 ezer palesztin kényszerült elhagyni lakóhelyét Gázában, és közel 74 ezren keresnek menedéket iskolákban.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Füst száll fel Gáza városa felett izraeli légicsapásokat követően 2023. október 8-án
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A dél-izraeli sivatagban tartott Supernova fesztivál helyszínén 260 holttestet találtak. A túlélők beszámolóiból kiderült, hogy a vészkijáratokon kimenekülő embereket terroristák várták, és sorban lelőtték őket.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Palesztin fegyveresek által meggyilkolt izraeli civilek Szderót városban 
Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

A Fehér Ház megerősítette, hogy Izraelben amerikai állampolgárokat is megöltek, ám konkrét adatokat nem közöltek. A BBC azt írja, más országok is közölték, hogy a Hamász megölte vagy elrabolta állampolgáraikat.

Az Egyesült Államok közben hadihajókat irányít a Földközi-tenger keleti medencéjébe, és közölte, hogy további fegyvereket küld Izraelnek – ezt a Hamász "agressziónak" minősítette.

Amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Izrael a következő 48 órában szárazföldi támadást indít a Gázai övezetben.

A Magyar Légierő hétfő éjjel 215 embert menekített ki Izraelből, a gép már földet is ért Magyarországon – közölte Szijjártó Péter.

Két repülőgéppel Szerbia is kimenekítette állampolgárait Izraelből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk