Izraelben hivatalosan is kihirdették a hadiállapotot

  • narancs.hu
  • 2023. október 8.

Külpol

Evakuálja a civileket a Gázához közeli városokból.

Már több mint 800 célpontot támadott meg eddig az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, írja a Sky News a hadsereg szóvivőjére hivatkozva. Állításuk szerint eddig több száz Hamász-harcost öltek meg, és a terrorszervezet több tucat emberét ejtették foglyul.

Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan is hadiállapotot hirdetett, írja a kormány vasárnapi közleménye alapján a CNN. A közlemény szerint a háborút „a Gázai övezetben végrehajtott gyilkos terrortámadás” miatt kényszerült elindítani Izrael.

A hadüzenetet az izraeli alaptörvény 40. cikkelye alapján nyilvánították ki.

Mint a telex.hu összeállításából kiderül, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét kiemelte, hogy az ország „hatalmas bosszút fog állni” a Hamász iszlamista terrorszervezet támadásáért. Az Izraeli Védelmi Erők palesztin területekért felelős legmagasabb rangú tisztviselője pedig a szombati támadások után azt mondta: a Hamász „megnyitotta a pokol kapuit”.

Jelentős számú izraelit tartanak túszként fogva a Hamász fegyveresei, köztük nőket, gyerekeket, időseket is, 

írja a BBC Jonathan Conricus izraeli katonai szóvivőre hivatkozva. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamász felelős az elfogott izraeliek állapotáért, és Izrael „megbosszulja, ha bárki árt nekik”.

A Hamász és Izrael washingtoni nagykövetsége korábban azt kommunikálta, hogy legalább száz túszról van szó, és vasárnap délután az izraeli kormány sajtóosztálya is erről írt a Facebookján. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) annyit erősített meg, hogy a Hamász több tucat embert elhurcolt, és a Gázai övezetben tart fogva, de a pontos számokról nem tudtak információt adni vasárnap kora délután.

 

 
Izraeli rendőrők egy palesztin militánsok által használt fegyvert néznek a dél-izraeli Szderótban 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál.
Fotó: Ohad Zwigenberg / MTI/AP  

Szakértők azt feltételezik, hogy az elhurcolt embereket a föld alatt tarthatják fogva a Gázai övezetben. Közben egyre többen számolnak be arról, hogy mi történt a támadások során,

sok aggódó rokon vagy barát a közösségi médiában terjedő videók és képek alapján ismeri fel hozzátartozóit.

A közösségi médiában rengeteg videó kering a túszokról. A BBC-nek kettő hitelességét sikerült megerősítenie: az egyik azt mutatja, ahogy fegyveresek egy autóval haladnak a Gázai övezetben, a platón állítólag elrabolt emberek fekszenek. A másik videón, ami körbejárta már az összes közösségi platformot, a fegyveresek kirángatnak egy megkötözött, véres nőt egy autó csomagtartójából.

A rendelkezésre álló információk szerint több túszt egy rave partyról, a Nova fesztiválról raboltak el Re'im kibucból, Ofakim városának külterületéről.  Szemtanúk azt mondták

az izraeli médiának, hogy a rave-bulit motorkerékpárral érkező fegyveresek rohanták le, lőni kezdtek a résztvevőkre.

Sokakat még most sem találnak közülük. Vasárnap az MTI szerint azonosították egy ismert izraeli labdarúgó, az aktív sporttól 2019-ben visszavonult Lior Aszulin holttestét.

Nehéz helyzetbe került a Palesztin Hatóság a szombati támadások után, mivel a legitimációját egy nem létező politikai folyamatra építi – mondta Esmat Mansour palesztin elemző az al-Dzsazírának. Szerinte a Palesztin Hatóság a status quo fennmaradásában reménykedett, de a mostani támadások a Hamász megerősödéséhez vezettek.

Az Al-Dzsazíra beszámolója szerint Palesztina Izrael által nem megszállt területeit két, egymással rivalizáló politikai erő vezeti: Ciszjordániát a mérsékelt Palesztin Hatóság, a Gázai övezetet viszont a radikális Hamász. Mansour szerint ha a Hamásznál a mostani támadás után maradnak izraeli foglyok, akkor azt sikernek tudják majd eladni, ami miatt nőhet a népszerűségük.

Izrael és a Palesztin Hatóság 2014 óta nem tárgyaltak a békéről,

és az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy a palesztinok többsége azt szeretné, ha lemondana Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk