Izraelben hivatalosan is kihirdették a hadiállapotot

  • narancs.hu
  • 2023. október 8.

Külpol

Evakuálja a civileket a Gázához közeli városokból.

Már több mint 800 célpontot támadott meg eddig az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, írja a Sky News a hadsereg szóvivőjére hivatkozva. Állításuk szerint eddig több száz Hamász-harcost öltek meg, és a terrorszervezet több tucat emberét ejtették foglyul.

Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan is hadiállapotot hirdetett, írja a kormány vasárnapi közleménye alapján a CNN. A közlemény szerint a háborút „a Gázai övezetben végrehajtott gyilkos terrortámadás” miatt kényszerült elindítani Izrael.

A hadüzenetet az izraeli alaptörvény 40. cikkelye alapján nyilvánították ki.

Mint a telex.hu összeállításából kiderül, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét kiemelte, hogy az ország „hatalmas bosszút fog állni” a Hamász iszlamista terrorszervezet támadásáért. Az Izraeli Védelmi Erők palesztin területekért felelős legmagasabb rangú tisztviselője pedig a szombati támadások után azt mondta: a Hamász „megnyitotta a pokol kapuit”.

Jelentős számú izraelit tartanak túszként fogva a Hamász fegyveresei, köztük nőket, gyerekeket, időseket is, 

írja a BBC Jonathan Conricus izraeli katonai szóvivőre hivatkozva. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamász felelős az elfogott izraeliek állapotáért, és Izrael „megbosszulja, ha bárki árt nekik”.

A Hamász és Izrael washingtoni nagykövetsége korábban azt kommunikálta, hogy legalább száz túszról van szó, és vasárnap délután az izraeli kormány sajtóosztálya is erről írt a Facebookján. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) annyit erősített meg, hogy a Hamász több tucat embert elhurcolt, és a Gázai övezetben tart fogva, de a pontos számokról nem tudtak információt adni vasárnap kora délután.

 

 
Izraeli rendőrők egy palesztin militánsok által használt fegyvert néznek a dél-izraeli Szderótban 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál.
Fotó: Ohad Zwigenberg / MTI/AP  

Szakértők azt feltételezik, hogy az elhurcolt embereket a föld alatt tarthatják fogva a Gázai övezetben. Közben egyre többen számolnak be arról, hogy mi történt a támadások során,

sok aggódó rokon vagy barát a közösségi médiában terjedő videók és képek alapján ismeri fel hozzátartozóit.

A közösségi médiában rengeteg videó kering a túszokról. A BBC-nek kettő hitelességét sikerült megerősítenie: az egyik azt mutatja, ahogy fegyveresek egy autóval haladnak a Gázai övezetben, a platón állítólag elrabolt emberek fekszenek. A másik videón, ami körbejárta már az összes közösségi platformot, a fegyveresek kirángatnak egy megkötözött, véres nőt egy autó csomagtartójából.

A rendelkezésre álló információk szerint több túszt egy rave partyról, a Nova fesztiválról raboltak el Re'im kibucból, Ofakim városának külterületéről.  Szemtanúk azt mondták

az izraeli médiának, hogy a rave-bulit motorkerékpárral érkező fegyveresek rohanták le, lőni kezdtek a résztvevőkre.

Sokakat még most sem találnak közülük. Vasárnap az MTI szerint azonosították egy ismert izraeli labdarúgó, az aktív sporttól 2019-ben visszavonult Lior Aszulin holttestét.

Nehéz helyzetbe került a Palesztin Hatóság a szombati támadások után, mivel a legitimációját egy nem létező politikai folyamatra építi – mondta Esmat Mansour palesztin elemző az al-Dzsazírának. Szerinte a Palesztin Hatóság a status quo fennmaradásában reménykedett, de a mostani támadások a Hamász megerősödéséhez vezettek.

Az Al-Dzsazíra beszámolója szerint Palesztina Izrael által nem megszállt területeit két, egymással rivalizáló politikai erő vezeti: Ciszjordániát a mérsékelt Palesztin Hatóság, a Gázai övezetet viszont a radikális Hamász. Mansour szerint ha a Hamásznál a mostani támadás után maradnak izraeli foglyok, akkor azt sikernek tudják majd eladni, ami miatt nőhet a népszerűségük.

Izrael és a Palesztin Hatóság 2014 óta nem tárgyaltak a békéről,

és az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy a palesztinok többsége azt szeretné, ha lemondana Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.