15 százalékkal csökkentené az EU a földgázfelhasználást az ellátási problémák miatt

  • narancs.hu
  • 2022. július 20.

Külpol

A szabályozás egyelőre önkéntes alapú lenne, azonban vészhelyzetben kötelezővé is tennék.

A földgázfogyasztás 15 százalékos mérséklését javasolja augusztustól az Európai Unió a tagországoknak, mert attól tartanak, hogy Oroszország leállíthatja a földgázszállítmányokatírjaBloomberg.

A 15 százalékos célt az Európai Bizottság a szerdán nyilvánosságra hozott keresletcsökkenési tervet kísérő rendeletbe ágyazná be. Az intézkedésbe a Bloomberg értesülései szerint egy olyan pontot is betennének, amivel kötelezővé tehetnék a 15 százalékos csökkentést arra az esetre, ha a helyzet romlana és az önkéntes fogyasztás-mérséklés nem válna be.

Az intézkedés bevezetéséhez a tagállamok jóváhagyására is szükség van. Ezt az Európai Bizottság a jövő héten, az energiaügyi miniszterek rendkívüli ülésén kérheti ki.

A Bloomberg forrásai a lappal azt tudatták: több EU-s ország is ellenzi, hogy kötelező megszorításokat vezessenek be a földgázzal kapcsolatban. Ezek az országok azzal érvelnek, hogy a kormányoknak már vannak vészhelyzeti terveik és attól függetlenül is fogják majd csökkenteni a keresletet, hogy az EU kötelezi-e őket erre.

(Bloomberg)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk