26 emeletes sertéstelepet építenek Kínában

  • narancs.hu
  • 2022. november 26.

Külpol

800 ezer négyzetméteren 650 ezer disznót nevelnek benne, ha elkészül.

Évente 1,2 millió sertés megy a vágóhídra a kínai Hupej tartomány Ocsou városának szélén épülő 26 emeletes sertéstelepről – tudósít a Guardian nyomán az RTL.

A lakóháznak látszó állattartó telep még nincs teljesen kész, de már október elején elhelyezték benne az első állományt, 3700 hízót.

A gigantikus létesítményt olyan befektető építette és működteti, amelynek cementgyárai is vannak, az egyik közvetlenül a sertéstelep mellett.  A cég először készételeket akart gyártani, aztán inkább a „korszerű mezőgazdaságot” választották, és saját építőanyagaikat is felhasználják a beruházásaiknál.

Ha a 26 emeletes telep elkészül, 800 ezer négyzetméteren 650 ezer sertést fognak nevelni benne. Több mint 30 ezer automata etetőponton adagolják az állatoknak az ennivalót, központi vezérléssel. A sertéstrágyából – ahogyan mifelénk is szokás – biogázt állítanak elő, ez látja el energiával a létesítményt. A dolgozóknak – azért, hogy ne hurcoljanak be semmilyen betegséget – több ellenőrző és fertőtlenítő ponton kell áthaladniuk, és hetente egyszer mehetnek haza.

A környékbeliek elképedtek a telep méretein, működésének körülményein, és attól tartanak, a 26 emeletes telep nagyon büdös lesz.

 

Mivel a világban előállított összes sertéshús felét a kínaiak eszik meg, a kínai állam támogatja az ilyen telepek létrejöttét, mert azt tartja, biztonságosabbak és környezetbarát módon, ellenőrzötten működtethetők. Egy kutató viszont arról beszélt a Guardiannek, hogy ahol ilyen kis területre zsúfolnak össze ennyi állatot, nagyobb a kockázata a megbetegedésnek, arról nem is beszélve, hogy a klímaváltozás ellen úgy lehetne tenni, hogy kevesebb húst fogyaszt az emberiség. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk