35 órás kijárási tilalmat rendeltek el Kijevben

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. március 15.

Külpol

Megsűrűsödtek a lakóházakat ért lövések.

Kijárási tilalmat rendelnek el az ukrán fővárosban, Kijevben kedd este 8 órától csütörtök reggel 7 óráig, miután a városon kívül hadállást felvevő orosz erők több lakóházat is eltaláltak – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

A legutóbbi támadásban két ember meghalt – mondta. Hozzátette:

tilos a városban külön engedély nélkül közlekedni, kivéve, ha valaki óvóhelyre tart.

"A főváros Ukrajna szíve, és meg fogjuk védeni. Kijevet, amely jelenleg Európa szabadságának és biztonságának szimbóluma és előretolt támaszpontja, nem fogjuk feladni" – hangoztatta a polgármester.

Kedden hajnalban nagy erejű robbanások visszhangzottak a város központjában, magas lakóházakat ért tüzérségi csapás. A tűzoltók megpróbálták eloltani a lángokat, a mentők pedig létrák segítségével menekítették ki a bent rekedt lakókat. 

 

 
Lángokban áll egy sokemeletes ház Kijevben, miután találat érte
Forrás: Facebook/ДСНС України

Kijevet eddig megkímélték a legsúlyosabb harcoktól, de az orosz hadsereg lassan közeledik a városhoz, és a belövések is sűrűsödnek. 

"Tudható volt, hogy ami már tart Harkivban, Mariupolban és más városokban, előbb-utóbb Kijevben is megtörténik" – mondta Ihor Krupa helyi lakos. A súlyosan megrongálódott épület előtt a földön ülve elmesélte, hogy a lakásában este bútorokkal és fémtárgyakkal vette körül magát mielőtt lefeküdt. "Ez tulajdonképpen megmentett engem, mert utána az összes ablak betört, rengeteg törmelék jutott be a lakásba, de én sértetlen maradtam. Csak néhány karcolás lett rajtam" – mondta.

A beszámolók szerint a város egy másik részén a lakók éppen otthonukból hordták ki a törmelékeket, miután az ő ablakaik is betörtek, leszakadtak az erkélyek. 

Az ukrajnai háborúban eddig több ezer civil vesztette életét, és több millióan váltak földönfutóvá.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk