40 ezer vakcinát adunk Csehországnak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 3.

Külpol

A külügyminiszter jelentette be, azért segítünk, mert az Európai Bizottság elszúrta a beszerzést.

Magyarország 40 ezer koronavírus elleni vakcinát küld május első felében Csehországba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délután a Facebookon. Korábban kiderült, hogy Ausztria és Szlovénia is így segíti a cseh járványügyi védekezést.

A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzése a közösségi oldalon a magyarázattal kezdődik, miért is segít most Magyarország:

„Az Európai Bizottság elhibázott vakcinabeszerzése miatt Csehország (is) nehéz helyzetbe került. Mivel mi időben léptünk, és a kormány a brüsszeli közös beszerzés mellett nagy mennyiségben keleti vakcinákat is vásárolt, az Európai Unióban élen járunk a lakosságarányos beoltottság tekintetében. Ezért Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan mi is segítünk cseh barátainknak, akiknek 40 ezer vakcinát adunk majd május első felében, addigra ugyanis Magyarországon lesz annyi oltóanyagunk, hogy mindenkit be tudunk oltani” – írja a miniszter. 

Csehországban február végén közölték, hogy a kórházak elérték kapacitásaik felső határát, és segítségre lesz szükség a járvány elleni védekezésben:

 

Figyelmébe ajánljuk