A belaruszok szerint több mint 17 ezer katonát csoportosítottak át az ukránok a fehérorosz határ közelében

Külpol

Míg Lengyelország alakulatai 3 700 katonát állomásoztatnak. Nyilván nem véletlenül.

Ukrajna 17 200 katonát csoportosított át a Fehéroroszországgal közös határnál – közölte a fehérorosz állami határbizottság (GPK) az SZB Belarusz Szegodnya című helyi lap hétfői jelentése szerint.

A cikk szerint a fehérorosz határnál az Európai Unió szomszédos országai és Ukrajna fegyveres alakulatai mintegy 23 500 főt állomásoztatnak. A legtöbbet, 17 200-at Ukrajna, míg Lengyelország 3 700-at.

A testület megállapította, hogy a fehérorosz határ mentén a szomszédos országok folytatják a "vasfüggöny" építését, amely nemcsak helyhez kötött műszaki építményekből és kerítésekből áll, de délen aknamezők is részét képezik. Idén január elsejéig több mint 980 kilométernyi különböző típusú műszaki akadályt építettek ki, ebből Lengyelország 202, Litvánia 553, Lettország 86, Ukrajna 141 kilométernyit – számolt be a határvédelmi hatóság.

Fehéroroszország területén pilóta nélküli repülő eszközökkel is folyik légi felderítés. Az orosz "különleges hadművelet" kezdete óta 463 drónrepülést regisztráltak Fehéroroszország államhatára mentén a GPK jelentése szerint.

 Korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arról beszélt, hogy Ukrajna 15 ezer fős fegyveres alakulatot vont össze Fehéroroszország határánál.

A GPK elnöke, Anatolij Lappo tavaly november közepén arról számolt be, hogy az ukrán biztonsági erők szinte az összes hidat felrobbantották Homel és Mozir települések térségében, és megkezdték az összes hid felrobbantását Volhínia (Voliny) irányában is. Korábban a határbizottság azt közölte, hogy a fehérorosz fél válaszlépésként megerősített építményeket emelt, aktívan alkalmaz védelemtechnikai eszközöket, és a munkálatokba bevonta a területi határőrizeti szervek harcászati egységeit is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.