Népirtással vádolja Lula Bolsonarót

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Külpol

A volt elnök politikája arra buzdította az illegális bányászokat, hogy szétdúlják a yanomami törzs területét. Beszennyezték a folyókat, erdőket irtottak, megfosztva az őslakos közösségeket a kulcsfontosságú táplálékforrásoktól.

A yanomami törzs ellen elkövetett népirtással vádolta meg elődjét Brazília új elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva – írjaThe Guardian. Lula szerint Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikája humanitárius katasztrófához vezetett az ország legnagyobb őslakos közösségében.

Lula szombaton tett látogatást az Amazonas-medence északi részén található, Amazonas és Pará államokkal, illetve Venezuelával és Guyanával határos Roraima államban. Az elnök elmondása szerint az elvileg védelem alatt álló yanomami-földeket az előző kormányzat elhanyagolta, a Bolsonaro által felbuzdított illegális bányászok pedig szétdúlták azt.

Több mint humanitárius krízis, amit Roraimában láttam, ez már népirtás. Szándékos bűncselekmény a yanomamik ellen, amit a brazil nép szenvedése iránt érzéketlen kormány követett el"

– írta a Twitterren Lula, egy nappal azután, hogy meglátogatott egy kórházat Roraima fővárosában, Boa Vistában, mely zsúfolásig telt yanomami betegekkel.

Lula igazságügyi minisztere, Flávio Dino azt mondta, szövetségi nyomozást fog elrendelni, mivel "erős jelek" utalnak népirtásra.

Az illegális bányászok Bolsonaro 2019–2022-es kormányzása alatt lepték el a Portugália méretű yanomami területet, számuk 5 ezerről 20 ezerre nőtt.

A bányászok beszennyezték a folyókat és szétdúlták az erdőket, megfosztva az őslakos közösségeket a kulcsfontosságú táplálékforrásoktól, halaktól, majmoktól és vaddisznóktól. Emellett maláriát terjesztettek, és hátráltatták a kormányzati egészségügyi dolgozókat.

Lula szövetségese, a szintén korábbi elnök Dilma Rousseff vasárnap azt mondta, 2019 óta 570 yanomami gyerek halt éhen vagy vesztette életét higanymérgezésben, ami "bizonyíték a yanomami népirtásra".

Bolsonaro tagadja, hogy felelőssége lenne az ügyben, a vádakat "baloldali koholmányoknak" nevezte, valamint azt állította, hogy az őslakosok egészségvédelme kormánya egyik prioritása volt. Aktivisták szerint viszont Bolsonaro elnöksége alatt 60 százalékkal nőtt az amazonasi erdőirtás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk