Népirtással vádolja Lula Bolsonarót

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Külpol

A volt elnök politikája arra buzdította az illegális bányászokat, hogy szétdúlják a yanomami törzs területét. Beszennyezték a folyókat, erdőket irtottak, megfosztva az őslakos közösségeket a kulcsfontosságú táplálékforrásoktól.

A yanomami törzs ellen elkövetett népirtással vádolta meg elődjét Brazília új elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva – írjaThe Guardian. Lula szerint Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikája humanitárius katasztrófához vezetett az ország legnagyobb őslakos közösségében.

Lula szombaton tett látogatást az Amazonas-medence északi részén található, Amazonas és Pará államokkal, illetve Venezuelával és Guyanával határos Roraima államban. Az elnök elmondása szerint az elvileg védelem alatt álló yanomami-földeket az előző kormányzat elhanyagolta, a Bolsonaro által felbuzdított illegális bányászok pedig szétdúlták azt.

Több mint humanitárius krízis, amit Roraimában láttam, ez már népirtás. Szándékos bűncselekmény a yanomamik ellen, amit a brazil nép szenvedése iránt érzéketlen kormány követett el"

– írta a Twitterren Lula, egy nappal azután, hogy meglátogatott egy kórházat Roraima fővárosában, Boa Vistában, mely zsúfolásig telt yanomami betegekkel.

Lula igazságügyi minisztere, Flávio Dino azt mondta, szövetségi nyomozást fog elrendelni, mivel "erős jelek" utalnak népirtásra.

Az illegális bányászok Bolsonaro 2019–2022-es kormányzása alatt lepték el a Portugália méretű yanomami területet, számuk 5 ezerről 20 ezerre nőtt.

A bányászok beszennyezték a folyókat és szétdúlták az erdőket, megfosztva az őslakos közösségeket a kulcsfontosságú táplálékforrásoktól, halaktól, majmoktól és vaddisznóktól. Emellett maláriát terjesztettek, és hátráltatták a kormányzati egészségügyi dolgozókat.

Lula szövetségese, a szintén korábbi elnök Dilma Rousseff vasárnap azt mondta, 2019 óta 570 yanomami gyerek halt éhen vagy vesztette életét higanymérgezésben, ami "bizonyíték a yanomami népirtásra".

Bolsonaro tagadja, hogy felelőssége lenne az ügyben, a vádakat "baloldali koholmányoknak" nevezte, valamint azt állította, hogy az őslakosok egészségvédelme kormánya egyik prioritása volt. Aktivisták szerint viszont Bolsonaro elnöksége alatt 60 százalékkal nőtt az amazonasi erdőirtás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.