A cseh parlament jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-tagságát

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 27.

Külpol

Évek óta ez a NATO legjelentősebb bővítése.

A cseh parlament mindkét kamarája jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-tagságát, ami a nyugati védelmi szövetség évek óta legjelentősebb bővítése.

A képviselőház – a szenátus hónap eleji döntését követően – a szombat hajnalban véget ért éjszakai ülésen szinte egyhangúlag megszavazta a két északi ország csatlakozásának jóváhagyását.

A csehországi ratifikációs folyamat utolsó lépése Milos Zeman elnök aláírása lesz. A 77 éves politikus szóvivője szerint az államfő támogatja a bővítési terveket.

Finnország és Svédország évtizedek óta elutasította a NATO-tagságra való törekvést, Oroszország ukrajnai inváziója azonban megváltoztatta a politikai számításokat, mivel mindkét országban a nagy többség kritikusnak látta a biztonságukat.

A 30 észak-amerikai és európai országot számláló NATO-tagállamnak ratifikálnia kell a javasolt bővítéseket. A Cseh Köztársasággal együtt eddig már két tucatnyian támogatták.

A két tagságra jelentkező állam májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva. Kérésüket a június végi madridi NATO-csúcstalálkozón fogadták el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk