Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 27.

Külpol

Az ENSZ főtitkára szerint ilyen nukleáris veszélyre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa.

Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székhelyén pénteken.

 Igor Visnyevszkij orosz képviselő elítélte az "egyensúly hiányát" a több mint 30 oldalas végleges szövegtervezetben.

"Delegációnknak kulcsfontosságú kifogása van bizonyos bekezdésekkel szemben, amelyek nyilvánvalóan politikai jellegűek" – mondta, és többször megismételte, hogy nem Oroszország az egyetlen ország, amelynek kifogásai vannak a szöveggel szemben.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint Oroszország különösen az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai ukrán atomerőműre vonatkozó bekezdéseket kifogásolta.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a szövegben szerepelt egy olyan megfogalmazás, amelyben nagy aggodalommal szóltak az ukrán üzemek, köztük Zaporizzsja körüli katonai tevékenységek miatt, továbbá amiatt, hogy Ukrajna "elveszíti az ellenőrzést" e létesítmények felett.

Az egy hónapja tartó tárgyalások és a pénteken több órára elhalasztott záróülés ellenére "a konferencia nincs abban a helyzetben, hogy megállapodásra jusson" – mondta a konferencia elnöke, az argentin Gustavo Zlauvinen, miután Oroszország közbelépett.

Beatrice Fihn, a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért (ICAN) nevű szervezet vezetője azt mondta, "ami igazán problematikus, az az, hogy szöveggel vagy anélkül semmit sem tesz a nukleáris fenyegetettség szintjének csökkentése érdekében" a dokumentum. Hozzátette egyben, hogy a szövegtervezet "nagyon gyenge és a valóságtól elrugaszkodott", továbbá megjegyezte a "konkrét leszerelési kötelezettségvállalások" hiányát.

A négy hét során egyéb kényes kérdéseket is megvitattak, többek között Irán nukleáris programjának, valamint Észak-Korea nukleáris kísérleteinek ügyét.

A konferencia megnyitóján António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy "ilyen nukleáris veszélyre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa".

 A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálati konferencián a felek szintén nem jutottak megállapodásra az érdemi kérdésekben.

Az atomsorompó-szerződés célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a teljes leszerelés elősegítése és az atomenergia békés célú felhasználása terén való együttműködés előmozdítása. A szerződést 191 ország írta alá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk