A Fővárosi Törvényszék életfogytiglanra ítélte az Iszlám Állam volt katonáját

Külpol

A szír Hassan F. leghamarabb harminc év múlva szabadulhat.

A csütörtökön meghozott első fokú ítélet szerint a fiatal férfi 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük egy nyilvános lefejezésben – írta meg az MTI. Hassan F. ellen tömeges kivégzések, terrorcselekmény és emberiesség elleni bűncselekmények miatt indítottak eljárást, melynek során a férfi tagadta bűnösségét, de az eljárásban meghallgatott tanúk a bűnösségét bizonyították.

Hassan F. az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnokaként 2015 májusában egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul, ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról „halállistát” készített, majd

a város főterén egy társával a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte,

és erről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak. Hassan a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerített, hogy a kivégzést nézzék végig, valamint kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt. Mint az ügyet vezető bíró kiemelte, hasonló ügyben magyar bíróság évtizedek óta nem járt el. Az ügyész terrorizmus megállapítása és tényleges életfogytiglan kiszabása érdekében, a védelem – bizonyítottság hiányában – felmentésért fellebbezett.

Figyelmébe ajánljuk