A Hamász rakétákat lőtt ki Izraelre

Külpol

Válaszként Izrael tüzet nyitott a Gázai övezet északi részére.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet hétfő délután rakétákat lőttek Jeruzsálem irányába, miközben a rádió felszólította a lakosságot, hogy a célba vett területeken vonuljon az óvóhelyekre.

Ez már a negyedik egymást követő nap, amikor ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és palesztinok között Jeruzsálemben, és továbbra is nagyon feszült a helyzet muszlimok és zsidók között. Szombaton a ramadán egyik utolsó esti imája után az óvárosi Al-Aksza mecsetből kivonuló palesztinok támadtak meg rendőröket kövekkel és füstbombákkal, majd vasárnap több ezer muzulmán barikádozta el magát a mecsetnél. A palesztinok kitűzték a Hamász zászlót az Al-Aksza mecsetre, és kövekkel dobálták a biztonsági erőket. Az MTI szemléje szerint a Vörös Félhold arab mentőszolgálat több száz sebesültet jelentett az ostrom alatt álló mecsetben. Ötven sérültet Kelet-Jeruzsálem kórházaiba szállítottak, másokat a mecseteknél létrehozott ideiglenes ellátóhelyeken ápolnak. 

?sszecsap?sok Jeruzs?lemben

 
Palesztin tüntetők és rendőrök összecsapása a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben 2021. május 10-én. Ez már a negyedik egymást követő nap, amikor ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és palesztinok között Jeruzsálemben, amelyekben több százan megsebesültek.
Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean

A Hamász hétfő délután ultimátumot adott az izraeli hatóságoknak, hogy helyi idő szerint 6 órára vonuljanak vissza a mecsettől.  Az ultimátum lejárta után a Gázai övezetből a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre. Néhányukat elfogták a vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, több rakéta pedig nyílt területeken ért földet. Egy lövedék egy Jeruzsálem melletti családi háznál csapódott be, kisebb anyagi károkat okozott, betörtek az ablakok, de a lakók az óvóhelyen voltak és nem érte őket bántódás. Az övezet környékén közölték a szülőkkel, hogy kedden minden bizonnyal zárva lesznek az iskolák. Az izraeli parlamentben, a kneszetben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az óvóhelyekre kellett menekülniük az ott éppen törvényjavaslatok megszavazásán dolgozó politikusoknak.

Közben az MTI a 12-es TV értesülésére hivatkozva azt írja, Izrael tüzet nyitott a Gázai övezet északi részére, kilenc halott van, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője.

Korábban a szervezők lemondták Jeruzsálemben az izraeli zászlókkal tervezett menetet, melyet a város keleti felének 1967-es elfoglalásának évfordulóján, a Jeruzsálem napon minden évben megrendeznek. A szervezők a lemondással az ellen tiltakoztak, hogy a rendőrség Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására megváltoztatta a menet szokásos útvonalát, hogy az ne az elsősorban arabok használta Damaszkuszi kapun haladjon át, és ne haladjon végig a túlnyomórészt arabok lakta lakónegyedeken, hanem a Jaffó kapun lépjenek be az óvárosba és az örmény negyeden át közelítsék meg a Siratófalat. Noha a szervezők lemondták, a menet mégis megindult a Jaffó kapu irányába, de a rendőrség megállította és feloszlatta a tömeget, miután a Jeruzsálemet célzó rakétatámadás idején megszólaltak a városban a légvédelmi szirénák. Mindenek ellenére a Siratófal előtti térségnél tömegek ünneplik este zenével és tánccal a Jeruzsálem napot. Közben a Siratófal feletti Templomhegyen, arab nevén a Haram al-Sarif teraszon palesztinok tömege gyülekezik, a hangszórókon az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek a védelmére szólítják fel az egyelőre csendben várakozó hívőket.

Figyelmébe ajánljuk