Hodorkovszkij: Putyin forrásai Angela Merkel belső köreiből is jelentenek

  • narancs.hu
  • 2021. május 10.

Külpol

Legalább 200 orosz ügynök tevékenykedhet Németországban.

Oroszország viszonya az Európai Unióhoz a hidegháborús időket idézi – jelentette ki Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari vállalat egykori tulajdonosa, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenfele, az unión belüli demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozást vizsgáló európai parlamenti különbizottság keddi ülésének keretében.

Hodorkovszkij – az általa életre hívott úgynevezett Dosszié-projekt legújabb feltárásaira hivatkozva – hangsúlyozta, hogy információik szerint az orosz vezetés szoros kapcsolatokat tart fent olyan politikusakkal és közszereplőkkel szerte az Európai Unióban, akikkel együttműködve megpróbálja befolyásolni és aláásni az unión belüli politikákat és döntéshozatalt, "konfliktusokat és korrupciót szítva, nem riadva vissza a megfélemlítéstől sem." 

Az anyagban, amit Hodorkovszkij 10 percben összefoglalt, szó van a Litvinyenko- és Szkripal-mérgezésekről, csecsen szeparatisták meggyilkolásáról fényes nappal Berlinben, a csehországi robbantásos szabotázsakcióról. Beszélt arról is, hogy az orosz titkosszolgálatoknak nagyon jó kapcsolatai vannak a német Bundestagban, számos német politikus igyekszik segíteni az orosz törekvéseket. De Németországban működik az a magánbiztonsági cég is, amelynek emberei afrikai bevetéseken vesznek részt és emiatt az Egyesült Államok szankciós listáján szerepelnek. – írja az Eurológus.

Putyin úr valószínűleg rendelkezik forrással Angela Merkel belső köréből is, mert néhány nagyon konkrét dokumentumra hivatkozik

- mondta Hodorkovszkij. 

Hodorkovszkij szerint orosz befolyás legfőbb célpontja Franciaország és Németország. Információi szerint Németországban jelenleg 200 orosz különleges ügynök tartózkodik. Ezenkívül az orosz törekvések területeként említette Ausztriát, Görögországot, Ciprust, Lengyelországot, és két balti államot, Litvániát és Lettországot is. A volt olajmágnás elmondta továbbá, hogy "az unió Oroszország elleni szankciói akkor lennének a leghatékonyabbak, ha a Putyin elnök érdekszférájába tartozó oligarchákat céloznák mivel "ők finanszírozzák a jelenlegi rezsimet." Azt is kijelentette, hogy az orosz nép mintegy 70 százaléka nem támogatja az orosz állam "háborús feszültségeket szító propagandáját".

Mihail Hodorkovszkij, aki üzletemberként 90-es évek közepén szerezte meg a Jukosz állami olajvállalat ellenőrző részvénycsomagját és valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben adóelkerülés és sikkasztás vádjával, miután összeütközésbe került Putyinnal. Az orosz elnök 2013-ban kegyelemben részesítette a volt olajmágnást, aki ezután Nyugatra távozott. Jelenleg Londonban él önkéntes száműzetésben honnan továbbra is bírálja az orosz vezetést.

Lapunk nyomtatott kiadásában exluzív interjút olvashattak vele ősszel:

Neked ajánljuk