A német külügyminiszter erősen kritizálta, hogy Magyarország miatt nem megy a közös uniós kiállás Hongkong ügyében

  • narancs.hu
  • 2021. május 11.

Külpol

Heiko Maas szerint Magyarország megtörte az EU egységét.

Az EU Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatásával szólalt volna fel a hongkongi polgárok emberi jogainak védelmében. Ám az Orbán-kormány vétózott, így nem lett  meg az egyhangú állásfoglaláshoz szükséges 27 aláírás.

Az ügy kapcsán Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozott a Politiconak. Maas  „teljességgel felfoghatatlan” döntésnek nevezte a magyar vétót, amellyek lehetetlenné tették, hogy az Európai Unió közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia eltiprásáért.

 

 A magyar diplomaták akkor azzal magyarázták a döntést, hogy az EU már így is túl sok ügyben folytat vitát Kínával.

Maas elmondta, hogy nem ez volt az elsp alkalom, hogy Kína kapcsán Magyarország megtöri az EU egységét. Hozzátette: "Mindenki magától is kitalálhatja, hogy mik ennek az okai - Magyarország ugyanis jó kapcsolatot ápol Kínával". Mágyarország döntését azonban így is felfoghatatlannak tartja, szerinte ugyanis különösen Kínával szemben rendkívül fontos lenne, hogy Európa egységes hangon szólaljon meg. Ezt azonban Magyarország megakadályozta.

A Politico beszámolója hozzáteszi, hogy a két uniós külügyi találkozó között Orbán Viktor telefonon beszélt  Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével. A kínai közlemények szerint ezen a beszélgetésen Orbán elmondta a kínai elnöknek, hogy Magyarorszég mennyire fontosnak tartja a jó kapcsolatot Kínával és örül annak, hogy a járvány ellenére növekedni tudott a kétoldaló kereskedelem a két ország között. A kníai elnök arról beszélt, hogy nagyra értékeli Magyarország barátságos elköteleződését Kíával szemben.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borell hétfőn bejelentette, még egy próbát tesznek a közös nyilatkozat tető alá hozásával, még egy hetet adnak arra, hogy ez elkészülhessen, de a Politiconak név nélkül nyilatkozó uniós diplomata szerint Magyarprszág álláspontja mit sem változott. 

 

 

 

Neked ajánljuk