A kubaiak most már kormányfőt és elnököt is választhatnak majd, persze továbbra is kizárólag a kommunista párt jelöltjei közül

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. július 14.

Külpol

Hála az új választási törvénynek, na, meg az egypártrendszernek.

Új választási törvényt hagyott jóvá szombaton egyhangúlag a kubai parlament, és ebben szerepel, hogy miniszterelnököt és elnököt is kell választani, többpártrendszerről azonban nincs szó benne, és a dpa hírügynökség értékelése szerint a politikai rendszer ettől a módosítástól lényegében nem fog megváltozni.

A kormányfőt és az elnököt is öt évre választják meg, mint a képviselőket, és legfeljebb egyszer választhatók újra. A törvényhozás a jelenlegi 605 helyett 474 fős lesz, de a jelölteket továbbra is a kommunista párt fogja előterjeszteni.

Valószínűleg Miguel Diaz-Canel jelenlegi államfő lesz az elnök, ő fog miniszterelnököt is jelölni, ám a posztra egyelőre még nincs jelölt.

Diaz-Canel csaknem hat évtized óta az első olyan államfő a szigetországban, aki nem a Castro család tagja. Az őt a tisztségben megelőző Raúl Castro már csak a Kubai Kommunista Pártnak az elnöke.
Az elnöki és a kormányfői tisztség 1976 előtt is létezett, de az akkor bevezetett alkotmány eltörölte ezeket, a két funkciót egybeolvasztotta az államtanács elnöke tisztségben.

Kuba most áprilisban új alkotmányt fogadott el, amely korlátozottan lehetővé teszi a gazdasági nyitást az ország számára. Az alkotmányról előtte, februárban népszavazást tartottak, és a kubaiak 86 százaléka hagyta azt jóvá.