A lett képviselők nem úszhatják meg az oltást

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Külpol

Súlyos következményei lesznek annak, ha egy lett országgyűlési képviselő nem veszi fel a koronavírus elleni vakcinát.

 

Lettországban a parlament pénteken megszavazta, hogy a koronavírus ellen be nem oltott képviselők a jövőben ne vehessenek részt a vitákon és szavazásokon, és javadalmazásukat is csökkentik – idézi a Reuters hírügynökség értesülését a hvg.hu. A „vakcinaszavazáson” a 100 tagú testületből 62 képviselő voksolt a szigorítás mellett, amely jövő hétfőtől egészen 2022 derekáig lesz érvényben.

A lett köztévé beszámolója szerint kilenc olyan képviselő van, aki nem volt hajlandó beoltatni magát mostanáig.

A törvényjavaslat benyújtója, Janis Rancans közölte, hogy az oltatlan képviselőkkel szembeni szigor szükséges a kormány járványpolitikája iránti közbizalom erősítéséhez.

Az Európai Unió tagállamai közül Lettország az egyik legkevésbé beoltott lakosságú, Riga ezért is vezetett be elsőként lezárásokat ősszel a járvány ellen, nehogy túlterhelődjön egészségügyi ellátórendszere. Az 1,9 millió lakosú balti országban eddig 237 ezren fertőződtek meg koronavírustól, amibe 3646-an haltak bele.

Szerdán derült ki, hogy a magyar parlamentben is kötelező lesz a védőoltás, hamar kiderült azonban, hogy szabály csal az Országgyűlés Hivatalának alkalmazottjaira vonatkozik a képviselőkre nem.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk