A hongkongi hatóságok ellehetetlenítették a The Economist újságírójának munkáját

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 13.

Külpol

Megtagadták tőle a munkavállalói vízumot.

A hongkongi hatóságok megtagadták a munkavállalási vízumot a The Economist című londoni hetilapot is tudósító külföldi újságírótól.

Az ausztráliai állampolgár Sue-Lin Wong – aki korábban a Financial Times üzleti napilapot és a Reuters hírügynökséget is tudósította Kínából – Twitter-üzenetben már el is búcsúzott, miután a hatóságok elutasították lejáró vízumának a meghosszabbítását.

"Arra intjük a hongkongi kormányt, hogy tegye lehetővé a külföldi sajtó működését, mert ez létfontosságú ahhoz, hogy Hongkong megmaradjon annak a nemzetközi városnak", amilyennek ma ismerjük – írta pénteken kiadott közleményében Zanny Minton Beddoes, a The Economist főszerkesztője.

Tavaly augusztusban Aaron Mc Nicholastól, a Hong Kong Free Press független hírszolgáltatótól tagadta meg a vízumot a hongkongi bevándorlási hivatal.

Előzőleg, 2020 júniusában a hongkongi hatóságok nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva ellehetetlenítették a Jimmy Lai demokráciapárti milliárdos által támogatott kínai nyelvű napilap, az Apple Daily működését, miután befagyasztottak a lapot kiadó vállalat pénzeszközeiből 2,3 millió dollárt (730 millió forint), átkutatták a szerkesztőséget, és letartóztatták az újság öt vezető tisztségviselőjét, illetve szerkesztőjét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk