Visszafogja a menekültáradatot a belarusz légitársaság

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Külpol

Az EU már korábban komoly szankciókat ígért a „migránsjáratokat” üzemeltető török orosz és fehérorosz cégeknek.

Péntektől a fehérorosz Belavia sem vesz fel iraki, jemeni és szíriai utasokat az Isztambulból Minszkbe tartó gépeire - írja a 444.hu.

Az erről szóló hírt a honlapján tette közzé a légitársaság, mégpedig a török hatóságok kérésére hivatkozva. Mint arról korábban beszámoltunk, a lengyel határon összegyűlt menekültek alapvetően menetrend szerinti repülőjáratokkal érkeztek Fehéroroszországba Isztambulból, Dubajból és Damaszkuszból, emiatt az Európai Unió részéről tervezett szankciók kapcsán az elsők között említették a Belavia légitársaságot.

Ugyancsak felmerült, hogy büntetnék  a török Turkish Airlines-t és az orosz Aeroflotot, amelyek szintén üzemeltettek ilyen "migránsjáratokat".

A Tuskish Airlines már korábban jelezte, hogy iraki, jemeni és szíriai állampolgárságú utasokat nem kíván Minszkbe szállítani a jövőben, ehhez Isztambul vonatkozásában most a Belavia is csatlakozott. A fehérorosz vállalatot a Roman Protaszevics-ügy óta kitiltották az Európai Unió légteréből, de mint arra az MTI felhívja a figyelmet, továbbra is közlekedik olyan célállomásokra, mint Azerbajdzsán, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kazahsztán, Örményország és Üzbegisztán.

A közel-keleti menekültáradatot Belarusz fegyverként használja az Unióval szemben folytatott diplomáciai harcban, a fehérorosz fegyveres erők menekültek ezreit terelték előtt a litván, a lett, majd a lengyel határhoz – bosszúból, amiért az EU szankcionálja a saját lakosságát is megfélemlítő autoriter rezsimet. A menekültek szervezett szállítására adott válaszként, az EU felfüggesztette a belarusz vezetésre vonatkozó vízumkönnyítési rendelkezéseket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk