A venezuelai elnök békülne az amerikaiakkal

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. január 24.

Külpol

Készek új útra lépni Joe Biden kormányzatával, miután két éve a Trump-adminisztrációval megszakították a kapcsolatot.

Felszólította az új amerikai kormányzatot Nicolás Maduro venezuelai elnök, hogy nyissanak új lapot, és készségét fejezte ki új út keresésére a Caracas és Washington között megszakadt diplomáciai kapcsolatokban.

"Készek vagyunk új útra lépni Joe Biden kormányzatával a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd, a kommunikáció és a megértés alapján" - jelentette ki hívei előtt mondott beszédében Maduro.

"Venezuela, a 21. századi, bolivári és forradalmi Venezuela kész új lapot nyitni" a Trump-adminisztrációval való diplomáciai viták után. Az előző amerikai kormányzat számos szankcióval sújtotta Venezuelát, például 2019 óta az ország fő bevételi forrásának számító kőolaj exportjára elrendelt embargóval.

A világ 50 másik országával együtt az Egyesült Államok is elismerte Juan Guaidó ellenzéki politikust, aki 2019. január 23-án ideiglenes államfőnek kiáltotta ki magát, és azzal vádolta meg Nicolás Madurót, hogy csalással nyerte meg az ellenzék által bojkottált 2018. évi elnökválasztást.

"Két évvel ezelőtt rajtam volt a sor, hogy erővel és méltósággal lépjek fel, és államfőként megszakítottam a politikai és diplomáciai kapcsolatokat a korabeli amerikai kormánnyal" - mondta a venezuelai elnök. Nicolás Maduro már a novemberi elnökválasztáson aratott győzelme után üdvözölte Joe Bident, és kijelentette, hogy "kész a párbeszédre és a jó megegyezésre az Egyesült Államok népével és kormányával".

Az ENSZ szerint 2015 óta több mint 5 millió venezuelai hagyta el országát a súlyos politikai és gazdasági válság elől menekülve, miközben az országban az infláció éves mértéke meghaladja a 4000 százalékot.

Figyelmébe ajánljuk