Afganisztánban le kell takarni a kirakatok próbababáinak a fejét

Külpol

Most jöttek rá, hogy kísérteties a kirakatok látványa.

Afganisztán ruhaüzleteiben zsákok kerültek a próbababák fejére, a bábuk ugyanis a tálibok szerint az iszlám által tiltott emberábrázolás kategóriájába esnek – derül ki az AP hírügynökség hétfőn közzétett tudósításából, melyben kísértetiesnek nevezik a kirakatok látványát.

Jóllehet a radikálisok tavaly januárban még több helyen a próbababák fejének eltávolítását követelték az üzletek tulajdonosaitól, végül csak a fej letakarását rendelték el hivatalosan.

Az eladók a sajtónak azt mondták, a szabály – melynek betartását a vallásügyi minisztérium hivatalnokai rendszeresen ellenőrzik – "elcsúfította" a próbababákat és részben ennek tulajdonítják a forgalom visszaesését is.

Bár a 2021-es tálib hatalomátvétel óta Afganisztán humanitárius válság küszöbére sodródott, sok üzlettulajdonos úgy véli, a tehetősebbeknek sincs kedvük bemenni egy olyan üzletbe, amelynek a kirakatában sokszor fekete zacskóval letakart fejű próbababák díszelegnek.

Mindazonáltal sokan a puszta tényt, hogy a babákat megtartották, a tálibokkal szembeni apró ellenállásnak tartják és azzal érvelnek, hogy szerte az iszlám világban használnak próbababákat.

"Mindenki tudja, hogy nem bálványokról van szó, senki nem fog leborulni előttük" – magyarázta az egyik eladó.

Amelyik üzlettulajdonos megteheti, díszes kendőbe csavarja a fejeket, de sok arra járót ez sem tölt el megnyugvással.

"Amikor rájuk nézek, azt érzem, ők is csapdában vannak és elfog a félelem – mondta a sajtónak egy magát csak Rahímának nevező nő. Mintha magamat látnám a kirakatban, egy minden jogától megfosztott afgán nőt."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk