Áremelkedéshez vezet, ha Oroszország akadályozza a Fekete-tengeri szállításokat

  • narancs.hu
  • 2023. január 21.

Külpol

Heteken át vesztegelnek az élelmiszert szállító hajók a Boszporusz közelében.

Véget kell vetni annak, hogy orosz hadihajók akadályozzák az ukrán élelmiszerexportot, mondta Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök a mezőgazdasági miniszterek berlini nemzetközi konferenciáján, videoüzenetben. Jelenleg is több mint száz, élelmiszert szállító hajó vesztegel a Boszporusz közelében, Zelenszkij szerint a hajókat heteken át feltartóztatják. Az orosz flottának joga van ellenőrizni a szállítmányt, azonban Oroszország képviselői halogatják az ellenőrzést. Oroszország szombaton tagadta, hogy akadályozná az ukrán gabonaszállító hajókat, és Kijevet vádolta azzal, hogy mesterséges közlekedési dugót idéz elő.

A hajók feltartása súlyos következményekkel járhat: Európában emelkedni fog az élelmiszerek ára, Ázsia szempontjából pedig a szállítmány akadozása a társadalmi instabilitás növekvő kockázatát jelenti, az olyan afrikai országok számára pedig, mint Etiópia és Szudán, üres vacsoraasztalokkal jár családok ezrei számára, mondta Zelenszkij.

 Az orosz hadiflotta az ukrajnai invázió kezdete után azonnal blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket. Törökország és az ENSZ közvetítésével a nyáron megállapodás született a blokád feloldásáról az élelmiszerellátási világválság megelőzése érdekében. Az orosz hadihajóknak azonban a megállapodás szerint joguk van a hajók szállítmányának ellenőrzéséhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk