Navalnij arra biztatja az embereket, hogy vonuljanak az utcára és tiltakozzanak

  • narancs.hu
  • 2022. március 2.

Külpol

"Arra a 6824 emberre lehet most büszke Oroszország, akiket azért vettek őrizetbe, mert a háború ellen tiltakoztak"

Alekszej Navalnij a börtönből üzent, az ellenzéki vezető a Twitter-oldalán osztott meg egy hosszú írást a háborúról. Nem ez volt az első megszólalása, a háború múlt heti kirobbanásakor azt írta, hogy "a szenilis tolvajoknak már nem elég a propaganda, vért akarnak", írja a 444.hu.

 

Ahogy Navalnij írja:

"Mi – Oroszország – békés nemzet akarunk lenni. Sajnos most kevesen neveznének minket annak.

De legalább ne váljunk a megrémült hallgatagok nemzetévé! A gyáváké, akik úgy tesznek, mintha nem vennék észre a nyilvánvalóan őrült cárunk által kirobbantott Ukrajna elleni agresszív háborút.

Nem tudom, nem akarom és nem is fogom csendben nézni, hogy 100 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatos áltörténelmi ostobaságok váltak ürüggyé az oroszoknak ukránok megölésére, az ukránoknak pedig arra, hogy védekezés közben oroszokat öljenek.

Ez a 21. század harmadik évtizede, és tankokban elégett emberekről meg lebombázott házakról szóló híreket nézünk. Valós fenyegetéseket látunk a tévében arról, hogy nukleáris háborút indíthatnak.

Magam is a Szovjetunióból származom. Ott születtem. És a fő üzenet akkor – a gyerekkoromban – a »harc a békéért« volt. Mindenkit felszólítok, hogy menjen ki az utcára, és harcoljon a békéért."

Majd hozzátette, hogy Putyin nem Oroszország.

És ha van most valami Oroszországban, amire a legbüszkébbek lehettek, az az a 6824 ember, akiket azért vettek őrizetbe, mert – minden felszólítás nélkül – »HÁBORÚ – NEM!« feliratú plakátokkal vonultak utcára.

Arról is ír, hogy azt mondják, aki nem tud részt venni egy tüntetésen, és nem kockáztatja, hogy letartóztatják, az nem szólíthat fel tüntetésre. Mivel ő már börtönben van, úgy érzi, megteheti, ezért arra biztat mindenkit, hogy menjen ki az utcára és tiltakozzon.

Nem várhatunk tovább. Bárhol is vagy, Oroszországban, Fehéroroszországban vagy a bolygó másik felén, menj el a városod főterére minden hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon 14 órakor.

Majd azzal zárja a bejegyzését, hogy: "Ha külföldön vagy, menj el az orosz nagykövetséghez. Ha tudsz demonstrációt szervezni, csinálj a hétvégén. Igen, lehet, hogy az első napon csak kevesen mennek utcára. És a másodikon – még kevesebben.

 

Mindennek ára van, és most, 2022 tavaszán meg kell fizetnünk ezt az árat. Nincs, aki megtegye helyettünk. Ne »legyünk a háború ellen«! Harcoljunk a háború ellen!"

(via 444.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.