Augusztusban beleengedhetik az óceánba a fukusimai erőmű radiokatív vizét

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 7.

Külpol

Állítólag mindez biztonságos, de azért a helyi halászati szezon előtt túllennének rajta.

A tervek szerint augusztus végén elkezdik beleengedni az óceánba a szökőár miatt megsérült fukusimai erőmű kezelt radioaktív vizét

– írta az Asahi Shimbun japán napilap ismeretlen kormányzati forrásokra hivatkozva.

A kibocsátásra valószínűleg nem sokkal azután kerül sor, hogy Fumio Kishida miniszterelnök a jövő héten találkozik Joe Biden amerikai és Yoon Suk Yeol dél-koreai elnökkel az Egyesült Államokban, hogy elmagyarázza nekik, miért biztonságos a radioaktív víz kibocsátása – írja a Reuters. A japán kormányszóvivő ugyanakkor a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy egyelőre még nincs konkrét dátuma a víz kibocsátásának.

A japán nukleáris szabályozó hatóság a múlt hónapban jóváhagyta az erőmű üzemeltetőjének, hogy megkezdje a víz kibocsátását, amely Japán és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint biztonságos, de a környező országok attól tartanak, hogy élelmiszereket szennyezhet.

A japán kormány is valószínűleg azért sietne a víz kibocsátásával, mert szeptemberben kezdődik a halászati szezon Fukusimánál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.