Ausztriában az oltatlanok nem mehetnek étterembe

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 6.

Külpol

A kancellár szerint ideje meghúzni a gyeplőt a beoltatlanok számára.

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában november 8-tól szigorításokat vezetnek be a koronavírus ellen be nem oltott emberek számára – közölte pénteken az osztrák kormány.

A kormány több fokozatú tervének keretében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek például étterembe vagy a 25 fősnél nagyobb rendezvényekre, a negatív teszteredmény felmutatása nem lesz elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elegendő lesz a negatív koronavírusteszt.

Egy négyhetes, átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget, illetve a koronavírus-fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást veszik figyelembe.

A mostani döntés értelmében az úgynevezett zöld igazolvány, amelyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak meg, kilenc hónapig lesz érvényes a második oltás után, amivel serkenteni kívánják az emlékeztető oltás felvétele iránti hajlandóságot. A Johnson&Johnson egykomponensű vakcinájának esetében január 3-ig lesz érvényes a zöld igazolvány, feltéve, hogy addig az érintett nem kapott emlékeztetőoltást.

Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden olyan zárt helyen, ahol eddig is maszkviselést írtak elő.

Ugyanakkor némi könnyebbséget jelent, hogy az osztrák kormány eltörölte a vitatott és munkaerőigényes kiutazási ellenőrzéseket a felső-ausztriai járásokban.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár komolynak nevezte a járványügyi helyzetet. Úgy fogalmazott, hogy ideje meghúzni a gyeplőt a beoltatlanok számára, különös tekintettel a karácsonyi ünnepekre és a téli turisztikai szezonra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk