Az amerikaiak bezárják a nagykövetségüket Kijevben

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Külpol

A diplomáciai szolgálat a fővárosból a lengyel határ melletti Lvivbe költözik.

Bezárja USA a kijevi nagykövetségét és az ukrán fővárostól mintegy 550 kilométerre nyugatra, a lengyel határ mellett található Lvivbe költözteti az orosz erők felépítésének drámai felgyorsulása miatt – jelentette be Antony Blinken külügyminiszter.

„Egyetlen okból rendeltem el ezeket az intézkedéseket – munkatársaink biztonsága érdekében –, és nyomatékosan felszólítunk minden Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyja el az országot” – közölte Blinken közleményében. A külügyminiszter azt is leszögezte, hogy ezek  az intézkedések semmilyen módon nem ássák alá az Ukrajna melletti támogatásunkat vagy elkötelezettségünket. Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránti elkötelezettségünk továbbra is rendíthetetlen.

„Bízunk benne, hogy munkatársainkat visszaküldhetjük a nagykövetségre, amint a körülmények lehetővé teszik” - nyilatkozta.

A fenti bejelentésre napokkal azután került sor, hogy az Egyesült Államok elrendelte az amerikai kormány alkalmazottai túlnyomó többségének az ország elhagyását, és bejelentette, hogy vasárnaptól felfüggesztik a konzuli szolgáltatást az Egyesült Államok nagykövetségén. A külügyminisztérium a hétvégén bejelentette, hogy kis létszámú konzuli jelenlétet tart Lvivben a segélyszolgálatok számára. Amerikai tisztviselők többször felszólították az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát, figyelmeztetve arra, hogy bármelyik pillanatban becsaphat orosz invázió, akár ezen a héten is.

 (CNN)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk