Zelenszkij: "Azt mondják nekünk, hogy február 16. lesz a támadás napja"

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Külpol

De az ukrán elnök nem hiszi, hogy így is lesz.

Az ukrán elnök nem hiszi, hogy az oroszok február 16-án valóban támadást indítanának Ukrajna ellen, mondta el a Facebook-on Volodimir Zelenszkij, szúrta ki a Telex. Zelenszkij gyorsan hozott egy elnöki rendeletet, amivel a nemzeti egység napjává nyilvánította február 16-át.

„Ijesztgetnek minket a nagy háborúval és a katonai behatolás újabb és újabb időpontjaival. Nem először. De a mi államunk erősebb, mint valaha. Azt mondják nekünk, hogy február 16. lesz a támadás napja. Mi ezt az egység napjává tesszük” – mondta az elnök. Zelenszkij korábban is hisztériakeltéssel vádolta a nyugati sajtót.

A videóhoz tartozó bejegyzés angol fordítása szerint Zelenszkij továbbra is a békés megoldást és a tárgyalásokat tekinti a megfelelő útnak, de azt is hangsúlyozza, hogy Ukrajna erősebb, mint valaha, a Donyec-medence és a Krím félsziget visszakerül Ukrajnához. De csakis diplomáciai úton.

Nem nézzük másét, de a sajátunkat nem adjuk. Remek hadseregünk van. A fiainknak egyedi harci tapasztalatuk és modern fegyvereik vannak

– áll a bejegyzésben.

Az elnöki rendelet szerint szerdán nemzeti ünnepnapot tartanak, kitűzik az utcán a nemzeti zászlókat, kiteszik a sárga és kék szalagokat.

„Mind boldogan akarunk élni, és a boldogság szereti az erőseket. Soha semmit nem voltunk képesek feladni, és most sem fogjuk megtanulni, hogy kell” – írja.

Zelenszkij nemrég azt mondta, hogy az amerikaiak hiába állítják, hogy Oroszország bármelyik nap támadhat, ők ennek semmi jelét nem látják. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy még nem merítették ki az összes diplomáciai lehetőséget, lát esélyt békés megoldásra. Olaf Scholz német kancellár hétfőn Kijevben tárgyalt, kedden pedig Moszkvában teszi ugyanezt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk