Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik Asraf Gáni afgán elnök

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Külpol

Az információt megerősítette az Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma.

Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik Asraf Gáni afgán elnök – közölte szerdán Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma. "Az Egyesült Arab Emírségek fogadta Asraf Gáni elnököt és családját humanitárius okokból" - áll a tárca közleményében. Mint ismert, Gáni a hétvégi, tálib hatalomátvétel előtt nem sokkal menekült el Afganisztánból

A tálibok az amerikai és egyéb nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és körülbelül az elmúlt két hétben igen gyorsan foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül. A legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást. A tálibok vasárnap kezdték meg a behatolást Kabulba, lényegében ellenállás nélkül foglalták el a fővárost, Kabult is.

Az emírségek kormánya nem szolgált további részletekkel.

A sajtóban korábban megjelent egyes beszámolók arról szóltak, hogy Gáni Tádzsikisztánba menekült, míg más források szerint Üzbegisztánba, ismét más források szerint pedig Ománba. Az afgán elnök vasárnap menekült el Afganisztánból, így a tálibok még gyorsabban, ellenállás nélkül elfoglalhatták a fővárost, Kabult.

Gáni titokban hagyta el az országot, és hivatalosan nem mondott le tisztségéről. Közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a "vérontást", mivel állítása szerint a tálibok készek voltak megtámadni a fővárost, hogy elmozdítsák őt a hatalomból.

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal 1996-től 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején. Az emírségek 2001-ben megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal amiatt, mert utóbbiak megtagadták, hogy kiadják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk