Tesztelés, tesztelés, tesztelés: A csehek szerint így érdemes indítani a tanévet

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Külpol

Az oltás nélküli gyerekeknek és felnőtteknek is kötelező lesz a koronavírus-teszt szeptember elején az iskolákban.

Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbb hat hónapban nem estek át a Covid-19 betegségen, az iskolaév elején kötelezően koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat Csehországban - számol be a Paraméter

Ez a feltétele annak, hogy védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói, míg a közösségi termekben. Amennyiben ezt valaki elutasítja, akkor az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon.

A tornatermekben és az étkezdékben viszont mindenkinek, tehát a diákoknak, tanítóiknak és az iskolai személyzetnek egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése - közölte Adam Vojtěch egészségügyi és Robert Plaga oktatásügyi miniszter.

Az oltást nem kapóknak és azoknak, akik az utóbb hat hónapban nem estek át a fertőzésen,  nemcsak egy, hanem három kötelező teszten kell átmennie, ez vonatkozik a gyerekekre, a tanári karra és a személyzet más tagjaira is. 

A tesztelés rögtön a tanév elején, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én. A tesztelést az iskoláknak maguknak kell megszervezniük, de a szükséges antigénes teszteket az iskolák előzetesen megkaphatják az államtól. (Az iskolák válazsthatják, de drágább PCR-tesztet is, ebben az esetben utólagosan 200 korona térítést kaphatnak az államtól.)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!