Tesztelés, tesztelés, tesztelés: A csehek szerint így érdemes indítani a tanévet

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Külpol

Az oltás nélküli gyerekeknek és felnőtteknek is kötelező lesz a koronavírus-teszt szeptember elején az iskolákban.

Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbb hat hónapban nem estek át a Covid-19 betegségen, az iskolaév elején kötelezően koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat Csehországban - számol be a Paraméter

Ez a feltétele annak, hogy védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói, míg a közösségi termekben. Amennyiben ezt valaki elutasítja, akkor az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon.

A tornatermekben és az étkezdékben viszont mindenkinek, tehát a diákoknak, tanítóiknak és az iskolai személyzetnek egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése - közölte Adam Vojtěch egészségügyi és Robert Plaga oktatásügyi miniszter.

Az oltást nem kapóknak és azoknak, akik az utóbb hat hónapban nem estek át a fertőzésen,  nemcsak egy, hanem három kötelező teszten kell átmennie, ez vonatkozik a gyerekekre, a tanári karra és a személyzet más tagjaira is. 

A tesztelés rögtön a tanév elején, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én. A tesztelést az iskoláknak maguknak kell megszervezniük, de a szükséges antigénes teszteket az iskolák előzetesen megkaphatják az államtól. (Az iskolák válazsthatják, de drágább PCR-tesztet is, ebben az esetben utólagosan 200 korona térítést kaphatnak az államtól.)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk