Az EU keményebben lépne fel a rendszerszintű rasszizmus ellen

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 18.

Külpol

Az Európai Bizottság pénteken új cselekvési tervet mutatott be, amelynek segítségével keményebben kíván fellépni a "rendszerszintű rasszizmus" ellen az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság pénteken új cselekvési tervet mutatott be, amelynek segítségével keményebben kíván fellépni a "rendszerszintű rasszizmus" ellen az Európai Unióban.

A tervet bemutató Vera Jourová értékekért és átláthatóságért, valamint Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy Európában "vissza kell fordítani a rendszerszintű rasszizmus tendenciáit". Kiemelték: az Európai Bizottság példát mutatva lép a tettek mezejére azáltal, hogy a sokszínűség jegyében felülvizsgálja humánerőforrás-politikáját.

Jourová hangsúlyozta, hogy az EU-tagállamok nem eléggé szigorúan lépnek fel a rasszizmussal és a diszkriminácival szemben. Az EU szilárd jogi kerettel rendelkezik a megkülönböztetés, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemhez, azonban hatékonyabb jogérvényesítésre van szükség.

Dalli elmondta: senki nem születik rasszistának, hanem az egyén, a társadalomba való beilleszkedése, illetve a viselkedési minták felvétele folyamán válik azzá.

"Nagyon fontos hogy elfelejtsük, amit megtanultunk, ami belénk rögződött, és azt sajátítsuk el, hogyan léphetünk fel a rasszizmus ellen" - hangsúlyozta.

Dalli azzal a példával élt, hogy "a bűnözőkről a társadalom tagjainak van egy kialakult képük, és akkor válik rasszistává az ember, amikor e kép alapján viszonyul a tőle különbözőhöz". Kiemelte továbbá, hogy nem elég hangoztatni a rasszizmusellenességet, hanem aktívan kell fellépni ellene.
"Ez segít abban, hogy legyőzzük tudatos és nem tudatos előítéleteinket, és társadalmi változást érjünk el" - fogalmazott.

A biztosok által bemutatott cselekvési terv biztosítani kívánja, hogy az uniós tagállamok teljes mértékben végrehajtsák a vonatkozó uniós jogszabályokat, különösen a bűnüldözés területén. Ezenkívül a brüsszeli bizottság kilátásba helyezte, hogy - egyebek között kötelezettségszegési eljárások révén - szavatolja a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló kerethatározat teljes körű és helyes átültetését és végrehajtását a tagállamokban.

A brüsszeli testület emellett szakmai koordinátort nevez ki, aki folyamatos párbeszédet folytat majd az érdekelt felekkel és szervezetekkel, továbbá felszólítja a tagállamokat, hogy 2022-ig fogadjanak el cselekvési tervet a faji megkülönböztetés ellen. (MTI)

false

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.