Az Európai Bizottság kész beveteni Magyarország ellen az uniós támogatások felfüggesztését

  • narancs.hu
  • 2021. július 20.

Külpol

Az Európai Bizottság feltételhez köti a magyar helyreállítási terv elfogadását.

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok – nyilatkozta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a Hvg.hu-nak.

Reynders a második jogállamisági jelentés nyilvánosságra hozatala napján nyilatkozta a fentieket. A jelentés szerint Magyarországon továbbra is fennállnak az ügyészség szervezeti felépítésével kapcsolatos aggályok, a bírói függetlenség nem biztosított, a gyakori törvénymódosítások aláássák a jogszabályi környezetet kiszámíthatóságát, a politikusok vagyonnyilakozatainak nincs rendszerszintű ellenőrzése, korlátozott a korrupció kivizsgálása, aggályos a Médiatanács politikai függése.

A jelentésben külön kiemelik a Klubrádió esetét, valamint a kormánymédia állami támogatását.

Reynders azt is mondta a portálnak: a Bizottság különbséget tesz a jól működő tagállami rendszerekre vonatkozó „megjegyzések, észrevételek, aggályok” és jogállamiság rendszerszintű hiányosságai esetében: „Magyarország és Lengyelország esetében rendszerszintű problémák vannak.“ A két országot fel fogják kérni arra, hogy csatlkozzanak az EU-s Ügyészséghez.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy Magyarországon az uniós költségvetést védő rendszer elégendő garanciát nyújt, és elkezdődnek-e reformok az Európai Szemeszter ajánlásainak végrehajtása érdekében. Ezért függesztettük fel a helyreállítási alap elfogadását. Ugyanerről lesz szó a jogállamisági mechanizmusnál is", mondta.

 

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk