Az olasz sajtó szerint Matteo Salvini pártja uniós kampányának finanszírozásáról tárgyalt Putyinnal

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. február 22.

Külpol

Azt nem tudni, hogy az üzlet végül létrejött-e.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaival folytatott tárgyalásokat az egyik olasz kormánypárt, a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Liga az európai uniós választások finanszírozása érdekében - értesült a L'Espresso című olasz hetilap.

A folyóirat vasárnap megjelenő száma szerint Gianluca Savoini, a belügyminiszter egykori szóvivője, a Lombardia Russia vállalkozói szövetség elnöke tárgyalt az ügyben Putyin képviselőivel.

Savoini hárommillió tonna olaj szállításáról egyezett meg, amelyet vélhetőleg a Rosznyeft orosz állami energiakonszerntől vásárolt volna fel egy észak-olaszországi vállalkozás jelentős árengedménnyel. A hasznot a Liga tette volna zsebre.

Az ügylettel a Liga európai uniós választási kampányát akarta finanszírozni - állította a L'Espresso két olasz újságíró, Giovanni Tizian és Stefano Vergine jövő csütörtökön megjelenő könyvére hivatkozva, amely a Liga fekete könyve címet viseli.

Egyelőre nem tudni, hogy létrejött-e az üzlet Oroszországgal. A Liga eddig nem kommentálta az olasz média értesülését.

"Ha a gyanú bizonyítást nyer, az azt jelentené, hogy a legerősebb olasz kormánypárt Putyintól, az EU esküdt ellenségétől jutott pénzhez" - írta pénteki kiadásában a La Repubblica című olasz napilap.

A tavaly június óta az Öt Csillag Mozgalommal együtt kormányzó, bevándorlásellenes Liga az Osztrák Szabadságpárthoz hasonlóan együttműködési megállapodást kötött Putyin Egységes Oroszország nevű pártjával. Salvini, aki az Oroszországgal szembeni uniós szankciók egyik leghangosabb bírálója, már többször járt Moszkvában.

Neked ajánljuk