Az oltottak számára megszűnik a lezárás Ausztriában

  • narancs.hu
  • 2021. december 12.

Külpol

Tízezrek tüntettek vasárnap Bécsben. 

Ausztriában a koronavírus ellen beoltottak számára a tervnek megfelelően megszűnt az egészségügyi zárlat, a kulturális és szórakoztatóhelyek esetében már vasárnap, az üzletek pedig hétfőn nyitnak ki teljesen.

A szabályok azonban az egyes tartományokban különbözőek lesznek. Vannak olyanok, amelyekben az éttermek és a szállodák is kinyitnak, másokban ezt óvatosságból csak december egy későbbi napján teszik meg. De zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk használata, és az éttermeknek egységesen este 11 órakor be kell zárniuk. A beoltatlanok számára az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat.

A lezárás három hetének köszönhetően az országban drasztikusan csökkent az újonnan megfertőződöttek száma: pénteken 100 ezer lakosra 367,5 új fertőzött jutott, míg november elején ez 1102,4 volt. A kórházba kerülők száma azonban alig esett az elmúlt három hétben. Most 567 beteget ápolnak intenzív osztályon, mindössze hattal kevesebbet, mint november elején. A lakosság 67,7 százaléka van teljesen beoltva, amely Nyugat-Európa átlagához képes alacsony arány.

Ausztria első európai országként február 1-jétől kötelezővé tette a védőoltást a 14 évnél idősebbek számára. Aki ennek nem tesz eleget, akár 3600 euró (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kaphat.

Tízezrek tüntettek

Tízezrek tüntettek szombaton Bécsben a koronavírus járványának megfékezése végett bevezetett korlátozások ellen. Az osztrák rendőrség szerint a város szívében található Heldenplatzon tizenötezer ember gyűlt össze a tüntetésre, majd az onnan kiinduló menethez csatlakozókkal nagyjából negyvennégyezer fősre duzzadt a tömeg.

Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke felszólította a tüntetésen részt vevőket, hogy fejtsenek ki ellenállást a februártól kötelezővé tenni tervezett oltásokkal szemben. Úgy fogalmazott, hogy ez az intézkedés, illetve a be nem oltottak határozatlan időre szóló karanténja támadás az emberiesség ellen. 

Az utóbbi hetekben számos nagyobb megmozdulás volt Bécsben a kormány járványügyi politikája miatt. A tiltakozó akciók rendszerint több mint negyvenezer résztvevőt vonzottak. Ausztriában a járvány kitörése óta 1 225 555 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 143-an hunytak el a kórban. Az utóbbi hetekben újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, mindemellett november végén megjelent a koronavírus omikron variánsa is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk