Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Külpol

Döntését a kormánykoalíció megszűnésével indokolta. De Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök elutasította Draghi lemondását.

 

Bejelentette lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtök este, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról.

"Még az este benyújtom lemondásomat a köztársasági elnöknek" – közölte Draghi a kabinettel. Lépését a kormánykoalíció megszűnésével indokolta.

"Az utóbbi napokban igyekeztem, hogy folytatni tudjuk közös utunkat, sőt megkíséreltem teljesíteni a politikai erők felém intézett követeléseit. Amint az a mai parlamenti vita és voksolás mutatja ezek az erőfeszítések nem voltak elegendők" – mondta Draghi a kormányülésen.

"A kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé" – hangsúlyozta az Európai Központi Bank volt elnökéből lett politikus. Úgy fogalmazott, hogy a kormány cselekvőképességének alapját képző bizalmi egyezség kudarcot vallott.

"Parlamenti beiktatási beszédem óta ismételten elmondtam, hogy ennek a kabinetnek csak akkor van létjogosultsága, ha világosan képes a kormányprogram megvalósítására, amelynek a politikai erők bizalmat szavaztak. Ez az egység alapvető fontossággal bírt az utóbbi hónapok kihívásainak kezelésében. Csakhogy ezek a feltételek mára már nem adottak" – tette hozzá.

Mint mondta, politikai szempontból nagy jelentősége volt annak, hogy az M5S nem vett részt a kormány energiacsomagjáról a felsőházban tartott szavazáson. A nap folyamán tartott szenátusi szavazáson az M5S frakciójának 61 tagja kivonult az ülésteremből. Az M5S hevesen bírálta a kormányt a többi között az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok és a kormányzati támogatások elosztása és mennyisége kérdésében.

Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát. Mario Draghi korábban viszont azt hangoztatta, hogy nem akar második mandátumot vállalni. Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne. Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke. Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie. A többi koalíciós partner már előzetesen jelezte, hogy előrehozott választásokat akarnak, ha az M5S nem támogatja többé a kormányt.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök csütörtökön este elutasította Mario Draghi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban benyújtott lemondását. Az államfői hivatal közleménye szerint Mattarella egyben felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

A dpa német hírügynökség szerint Mattarella döntése, hogy elutasítja a kormányfő lemondását, lényegében azt jelenti, hogy megbízta Draghit, hogy próbáljon meg új koalíciót tető alá hozni, amelynek minden valószínűség szerint már nem lesz tagja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) eddigi kormánypárt.

(MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk