Suella Braverman esett ki a brit Konzervatív Párt vezetéséért folyó szavazás újabb fordulójában

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Külpol

Még öt jelölt van versenyben. A második szavazási fordulóban ismét Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta a legtöbb voksot.

Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés csütörtökön tartott második frakciószavazási fordulójában.

A legtöbb voksot a szerdai első fordulóhoz hasonlóan Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta, a második helyre ismét Penny Mordaunt, a külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai államtitkára, volt védelmi miniszter került.

Mint ismert, a vezetőválasztást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán a múlt héten bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de Johnson a lemondás bejelentésével egy időben közölte, hogy utódja megválasztásáig – vagyis szeptember elejéig – ellátja hivatali teendőit. A Konzervatív Párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

A tisztségért nyolc jelölt indult. Az alsóházi konzervatív frakció szerdán kezdte a szavazássorozatot a jelöltekről. Az első fordulóban a szabályok szerint legalább harminc frakciótag voksát kellett megszerezni a továbbjutáshoz. Ez Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszternek és Nadhim Zahawi pénzügyminiszternek nem sikerült, így ők már az első fordulóban kiestek a versengésből.

A további fordulókban rendre az a jelölt esik ki, aki a legkevesebb voksot kapja a konzervatív frakció tagjaitól.

Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület elnöke csütörtök délután bejelentette, hogy a második szavazási fordulóra versenyben maradt hat jelölt közül Suella Braverman kapta a legkevesebb voksot, így ő már nem vehet részt a jövő heti további fordulókban. Brady szerint a kormányzati főtanácsos a 356 érvényes frakcióvoks közül 27-et szerzett.

Braverman 2020 februárja óta tölti be a kormány jogi főtanácsadójának tisztségét, és e minőségében az angol-brit monarchia több évszázadra visszanyúló konvenciója alapján a Korona –vagyis az uralkodó és a királyi ház – jogi főtanácsosa is. Suella Braverman az európai intézményekkel szemben radikálisan szkeptikus irányvonalhoz tartozik a Konzervatív Párton belül, programjában szerepelt egyebek mellett, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az emberi jogok európai egyezményéből is.

A második szavazási fordulóban ismét Rishi Sunak volt pénzügyminiszter került a mezőny élére 101 szavazattal, őt Penny Mordaunt követi 83 vokssal. Liz Truss külügyminiszter 64 frakciószavazattal a harmadik helyen végzett. Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár 49, Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke 32 voksot szerzett.

A konzervatív frakció tagjai az utolsó két jelölt versenyben maradásáig folytatják a szavazássorozatot. A következő fordulót hétfőn tartják. A talpon maradó utolsó két jelölt közül a Konzervatív Párt hozzávetőleg 160 ezer regisztrált tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai vagy elektronikus szavazással. Ennek eredményét szeptember 5-én jelentik be.

(MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk