Bernie Sandersnek sem tetszik a felhatalmazási törvény

  • narancs.hu
  • 2020. március 31.

Külpol

A demokrata elnökjelölt szerint "a történelem során a tekintélyelvű vezetők mindig kihasználták a válságokat, hogy korlátlan hatalmat ragadjanak magukhoz."

Bernie Sanders vermonti szenátor Twitter bejegyzésben ítélte a felhatalmazási törvény elfogadását, szúrta ki a Népszava.

A demokrata elnökjelölt arról értekezett, hogy a történelem során a tekintélyelvű vezetők mindig kihasználták a válságokat, hogy korlátlan hatalmat ragadjanak magukhoz.

"Orbán Viktor a legutóbbi példa erre" - fogalmazott Sanders.

Majd hozzátette, a mostani krízis idején fontosabb kiállni a demokráciáért és a jogállamiságért, mint valaha.

Ahogy azt mi is megírtuk, hétfőn az ellenzéki pártok, a civilszervezetek és a több mint százezer aláíró tiltakozása ellenére a parlament elfogadta a koronavírus-törvényt, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy „a jogszabályoktól eltérő, rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében” veszélyhelyzet idején. Továbbá garantálja, hogy a kabinet eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak. Az ellenzék módosító javaslatait a parlament fideszes többsége leszavazta.

Megszavazták a felhatalmazási törvényt

Az ellenzéki pártok, a civilszervezetek és a több mint százezer aláíró tiltakozása ellenére. Elfogadták hétfőn délután a koronavírus-törvényt, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy „a jogszabályoktól eltérő, rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében" veszélyhelyzet idején. Továbbá garantálja, hogy a kabinet eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Figyelmébe ajánljuk