Beszólt a szlovén miniszterelnök a magyar kormánynak az Orbán-karikatúra körüli diplomáciai botrány miatt

  • CD
  • 2019. április 8.

Külpol

Marjan Šarec figyelmeztetett, hogy a szlovénok „ilyen Európát nem akarnak”, és „nem fognak olyan Európát támogatni, ahol bárki is a másik fölött akar uralkodni”.

A „szomszéd országok még a mi médiánkba is beavatkoznak, és azt szeretnék, ha a kormányunk megvédené a magyar kabinetet a médiánktól”.

E kijelentéssel ment szembe a Magyarország diplomáciai lépésével a szlovén miniszterelnök. Marjan Šarec pártjának, a szlovén kormánykoalíció legerősebb tagjának, az LMŠ-nek a szombati kongresszusán – írja a 24.hu.

Šarec szerint példa nélküli beavatkozásról van szó, figyelmeztetett, hogy ők „ilyen Európát nem akarnak”, és „nem fognak olyan Európát támogatni, ahol bárki is a másik fölött akar uralkodni”.

false

Mindez azután történt, hogy jelentős visszhangot váltott ki Szlovéniában az, hogy a ljubljanai magyar nagykövet, Szilágyiné Bátorfi Edit pénteken nem csak olvasói levélben tiltakozott a címlap ellen, ami szerinte„minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”, de diplomáciai jegyzéket is átadott a szlovén kormánynak, tiltakozva a Mladina hetilap „politikailag felelőtlen címlapja” miatt.

Ahogy arról a narancs.hu (és nyomában sok más hazai portál is) beszámolt, a szlovén hetilap március végén olyan címlappal jelent meg, mely Orbán Viktort náci vezérként ábrázolta, miközben hozzá dörgölőztek a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetői. Ezt követően viccet csinált a lap Orbánból: elkészítették a nevezett címlap alternatív változatát. Ezen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival – úgy is mint a tolerancia bajnoka.

A szlovén lap előbb náci vezért, majd viccet csinált Orbánból

A magyar nagykövet tiltakozása értő fülekre talált. A Mladina című szlovén hetilap múlt heti címlapsztorija Orbán Viktorral, illetve a Fidesz és a Néppárt viszonyával foglalkozott. A cikkben arról olvashattunk, hogy milyen helyzetet teremtett Orbán Magyarországon, hogyan züllesztette a demokratikus intézményeket (többek közt a bíróságokat, a médiát), miközben mégis bírta a legerősebb európai párt támogatását.

Ezt követően a lap karikaturistája a maga módján elnézést kért Orbántól. Karikaturistához illő módon ebből is viccet csinált.

A Mladina főszerkesztője is válaszolt a magyar diplomáciai tiltakozásra, szerinte Magyarország Szlovénia szuverenitását fenyegeti.

Barátom, Janša - Az orbánizmus exportálása Szlovéniába

Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba. A furcsa pénzmozgások miatt a helyi ügyészség már vizsgálódik.

Figyelmébe ajánljuk