Erdoganék új szavazást akarnak Isztambulban

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Külpol

A török kormánypárt a helyhatósági választás megismétlését kezdeményezi Isztambulban.

A kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnökhelyettese bejelentette kedden, hogy kezdeményezik a helyhatósági választás megismétlését Isztambulban, ahol a nem hivatalos végeredmény szerit az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket.

Ali Ihsan Yavuz úgy fogalmazott, a nagyvárosban olyan mértékű szabálytalanságok és visszaélések történtek a március 31-i választáson, amelyek egyértelműen befolyásolták a voksolás kimenetelét.
A konzervatív AKP jelöltje, Binali Yildirim mintegy 25 ezer szavazattal maradt el ellenfelétől. Imamoglu a voksok 48,80, míg Yildirim a 48,55 százalékát kapta meg.

Ali Ihsan Yavuz szerint azonban az egy hete zajló részleges újraszámlálások nyomán a jelöltek közötti különbség 14 ezer szavazatra csökkent.

Devlet Bahceli, az AKP-val választási szövetségben induló nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke kedden később támogatásáról biztosította az AKP isztambuli kezdeményezését. Mint fogalmazott: "ha a társadalmi lelkiismeret úgy békét talál, elképzelhető a választás megismétlése".
Ekrem Imamoglu kedden reményét fejezte ki, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) minél hamarabb lezárja az újraszámlálásokkal kapcsolatos eljárást, és "megkezdődhet a szolgálat korszaka, mert az elvesztegetett időért Isztambul súlyos árat fizet". Imamoglu egyúttal arra szólította fel a kormánypártot, hogy ha vétkest keres, akkor nézzen a tükörbe és maga ellen tegyen panaszt.

A múlt hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be az isztambuli eredmény ellen, majd az elmúlt napokban az érvénytelen szavazatok egy részét már újra feldolgozták. Ezt követően a párt bejelentette, hogy ismét kérelmezi az YSK-nál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ugyancsak arról beszélt, hogy az isztambuli szavazáson "szervezett bűncselekmények" történtek.

Az YSK keddre virradóra elutasította a kormánypárt újbóli kérését. A testület továbbá Büyükcekmece kerület voksainak újraszámlálásáról még nem döntött. A török rendőrség kedden Büyükcekmecében számos címet felkeresett, hogy leellenőrizze, az oda bejelentettek ténylegesen ott is laknak-e.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP az ankarai főpolgármesteri széket is elvesztette, de kevésbé szoros versenyben kapott ki a CHP-tól, mint Isztambulban. Mindkét várost közel másfél évtizeden át vezette az AKP.

A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

Figyelmébe ajánljuk