A szlovén lap előbb náci vezért, majd viccet csinált Orbánból

  • narancs. hu
  • 2019. március 28.

Fekete Lyuk

A magyar nagykövet tiltakozása értő fülekre talált.

Mladina című szlovén hetilap múlt heti címlapsztorija Orbán Viktorral, illetve a Fidesz és a Néppárt viszonyával foglalkozott.

A cikkben arról olvashattunk, hogy milyen helyzetet teremtett Orbán Magyarországon, hogyan züllesztette a demokratikus intézményeket (többek közt a bíróságokat, a médiát), miközben mégis bírta a legerősebb európai párt támogatását. Mindehhez olyan címlap készült, amelyen Orbán náci vezérként vonul be Szlovéniába, miközben a helyi szélsőjobb vezérei dörgölőznek hozzá: középen Milan Zver az SDS EP képviselője jelenik meg, aki számtalanszor kiállt Orbán és a Fidesz mellett, jobbra pedig Janez Janša tűnik fel: az SDS elnöke, Orbán barátja. Mint írtuk, „a karikatúrán megjelenő szlovén lobogó magyarosítása Szlovénia orbanizálódásának kétségkívül valós veszélyére figyelmeztet”.

A Mladina azóta nemcsak a cikk és a címlap magyarországi fogadtatásáról számolt be, de arról is, hogy a ljubjanai magyar nagykövet olvasói levélben tiltakozott, Szilágyiné Bátorfi Edit szerint a címlap „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”. A nagykövet hangsúlyozza, hogy „a magyar kormány határozottan támogatja” a magyarországi zsidó közösség, az pedig „nem szembesül antiszemita támadásokkal”, és szerinte ezek „ellenőrizhető tények”. Levelének végén Szilágyiné arra szólítja fel a szerkesztőséget, hogy a „felelős újságírás nevében fejezze be a Magyarországra irányuló negatív kampányt”, mert azzal csak árthat az eddig kiváló magyar-szlovén kapcsolatoknak.

Az olvasói levélre a Mladina szerkszetősége rendhagyó módon reagált: elkészítették a múlt heti borító alternatv változatát, Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival – úgy is mint a toelrancia bajnoka.

false

Figyelmébe ajánljuk