Biden: Amerika megvédi Tajvant egy esetleges kínai inváziótól

Külpol

Fegyveres erőket vetnének be, ha valóban példa nélküli támadás történne. De nem támogatja Tajvan függetlenségét, és továbbra is elkötelezett az "egy Kína" elv mellett.

Az Egyesült Államok megvédi Tajvant egy esetleges kínai invázió esetén – jelentette ki a CBS amerikai hírtelevízió vasárnap este sugárzott interjújában Joe Biden amerikai elnök.

"Igen, ha valóban példa nélküli támadás történik" – válaszolta Biden a 60 minutes című műsorban arra a kérdésre, hogy az amerikai fegyveres erők megvédenék-e a szigetet, amelyet Kína szakadár tartományának tekint. A CBS újságírója külön rákérdezett, hogy tisztázza, Ukrajnával ellentétben bevetne-e amerikai fegyveres erőket Tajvanon, az amerikai elnök pedig erre is azt válaszolta, hogy igen.

Joe Biden már korábban is át-átlépte a hivatalos amerikai Tajvan-politika határait, de ez a kijelentése jelenti eddig a leghatározottabb kötelezettségvállalást a sziget oldalán – jegyzik meg hírügynökségek. Az Egyesült Államok a sziget legjelentősebb fegyverszállítója, de hivatalosan elismeri az "egy Kína" elvét, Tajvannal kapcsolatban pedig mindeddig a stratégiai kétértelműség politikáját folytatta, vagyis nem tette egyértelműen világossá, hogy katonailag beavatkozna-e a sziget elleni kínai támadás esetén.

A Fehér Ház sajtószolgálata a Reuters hírügynökség megkeresésére leszögezte, hogy az Egyesült Államok Tajvan-politikája nem változott.

A tajvani külügyminisztérium köszönetét fejezte a Biden-interjút követően, amiért az elnök megerősítette az Egyesült Államok "sziklaszilárd biztonsági elkötelezettségét Tajvan mellett".

A helyi idő szerint szerdán Detroitban rögzített interjúban Biden azonban kijelentése mellett

világossá tette, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, és továbbra is elkötelezett az "egy Kína" elv mellett.

Tajvan 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánnyal rendelkezik, Peking pedig az ország szakadár tartományának tekinti. Hszi Csin-ping kínai elnök azt ígérte, kínai fennhatóság alá vonják Tajvant, és nem zárta ki erőszak alkalmazásának lehetőségét sem.

Kína hétfőn bírálta az amerikai elnök szavait. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, Peking fenntartja magának a jogot, hogy minden szükséges intézkedést megtegyen a nemzetet megosztó tevékenységekre válaszul. "Készek vagyunk mindent megtenni a békés újraegyesítés érdekében. Ugyanakkor nem fogunk eltűrni semmilyen elszakadásra irányuló tevékenységet" – szögezte le. Egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket "óvatosan és megfelelően" kezelje, és ne küldjön "rossz jelzéseket" a Tajvan függetlenségét szorgalmazó szeparatista erőknek. Figyelmeztette továbbá Washingtont, hogy ne ártson súlyosan a kínai-amerikai kapcsolatoknak és a Tajvani-szoros békéjének. "A világon csak egy Kína van, Tajvan Kína része, és a Kínai Népköztársaság kormánya Kína egyetlen legitim kormánya" – tette hozzá a szóvivő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk