Biden: Amerika nem támogatja Tajvan függetlenségét

  • narancs.hu
  • 2024. január 15.

Külpol

A helyi választási eredményekre reagálva igyekezett megnyugtatni Kínát.

Joe Biden amerikai elnök a tajvani választások eredményére reagálva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét

– írja Reuters. A tajvani választók a jelenleg is kormányzó, tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) elnökjelöltjét szavazták meg. A frissen megválasztott Laj Csing-Tö elnök határozottan elutasította a megválasztását ellenző kínai nyomást, és arra tett ígéretet, hogy egyszerre száll szembe Pekinggel és keresi a tárgyalások lehetőségét.

Tajvan, amelyet mint ismert, a szomszédos Kína sajátjának tekint, demokratikus sikertörténetnek számít, mióta 1996-ban megtartották az első közvetlen elnökválasztást, amely az önkényuralmi rendszer és a statárium elleni több évtizedes küzdelem csúcspontja volt.

Az Egyesült Államok 1979-ben változtatta meg a diplomáciai álláspontját Tajvan kérdésében, azóta hivatalosan Kína álláspontját támogatja és nem ismeri el Tajvani függetlenségét. Ennek ellenére nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn az önigazgatású szigettel, amelynek a legfontosabb támogatója és fegyverszállítója.

Biden korábban megjegyzéseivel felháborította a kínai kormányt, amelyek azt sugallták, hogy az Egyesült Államok megvédené a szigetet, ha Kína erőszakkal igyekezne azt ellenőrzése alá vonni. Az amerikai elnöknek a Tajvan függetlenségét tagadó megjegyzései most Peking megnyugtatására tett erőfeszítésnek tűnnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk