56 milliárd dollárt költ Izrael a háborúra

  • narancs.hu
  • 2024. január 14.

Külpol

A 100 nappal ezelőtt kezdődött Hamász elleni támadás a Gázai övezetben az izraeli hadvezetés szerint 2024 végéig is eltarthat.

210 milliárd sékelre, vagyis 56 milliárd dollárra becsüli az Izraeli Nemzeti Bank a gázai háborús kiadásokat 2023 és 2025 között. Átszámítva ez közel 20 ezer milliárd forintot jelent - írja a Times of Israel nyomán a 444.hu.

A háború alakulásának részletei persze még ismeretlenek, de az izraeli hadvezetés már azt kommunikálja, hogy a harcok egész 2024-ben tarthatnak, mégha a háború következő szakaszában némileg csökkentett intenzitással is. A nemzetközi diplomácia egyelőre azt próbálja elérni, hogy az idáig 25 ezer életet követelő gázai háború ne szélesedjen regionális összecsapássá:

az eszkaláció veszélye jelenleg a libanoni bázisú Hezbollahhal és a jemeni hútikkal a legnagyobb.

Vasárnap volt száz napja az október 7-i Hamász-terrortámadásnak Izrael ellen, melyben 1200-an haltak meg. Azóta 6,6 milliárd dollárt költött Izrael extra védelmi kiadásokra a nemzeti bank adatai szerint: többek között a határok megerősítésére és a gázai és a libanoni határ közeléből biztonsági okokból evakuált százezernyi civil elhelyezésére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk