Blokkolják a vezető független médium honlapját a belarusz hatóságok

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 18.

Külpol

Korábban a TUT.by több újságíróját is börtönbüntetésre ítélték. 

A fehérorosz hatóságok kedden  blokkolták egy vezető független médium, a TUT.by honlapját.

A médium társalapítója, Kiril Volosin a Telegram-csatornán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a portál oldalát letiltották. A honlap nem érhető el Oroszországból sem.

A helyi tájékoztatási minisztérium közleményében azt írta, a főügyészség értesítése alapján korlátozta a hozzáférést a TUT.by internetes forráshoz.

Korábban a lap főszerkesztője, Marina Zolotova arról számolt be, hogy a pénzügyi hatóságok nyomozói házkutatást tartottak a szerkesztőségben, valamint újságíróik lakásán.

A fehérorosz Állami Ellenőrző Bizottság (KGK) pénzügyi vizsgálati osztálya, amely a múltban is célba vette az ellenzéket, megerősítette, hogy a TUT.by és a Hoster.by, egy online webhosting megoldásokat kínáló cég irodáiban tartott razziákat. Tájékoztatása szerint nagymértékű adó- és járulékcsalás bűntettének gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást a TUT.by médiavállalat vezetői ellen.

A tavaly augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka elleni tömegtüntetések. Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenka választási csalást követett el. A választási eredményeket a nyugati hatalmak sem ismerték el.

A TUT.by az ország fő független médiuma, amely a tüntetésekről és az azt követő fellépésről széleskörűen tudósított. A portál azt állítja, hogy naponta akár 20 millió egyéni látogatója is lehet.

Több riporterét rövid elzárásra ítélték, mert illegális tüntetésekről tudósítva részt vettek az eseményeken. Márciusban egy újságíróra hat hónapos börtönbüntetést szabtak ki, miután kétségbe vonta azt a hivatalos közlést, hogy az egyik tüntető, aki életét veszítette, ittas volt. 

A legtöbb külföldi médiának dolgozó újságíró akkreditációját visszavonták, gyakorlatilag megakadályozva őket abban, hogy legálisan dolgozzanak Fehérorosz országban, és megtiltották az Euronews európai televíziós csatorna sugárzását is.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk