Brüsszel és Kijev után a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójára is kiugrik Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2024. július 4.

Külpol

Nyugat és Kelet között ingázik a kompember.

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Mint írják, a mostani csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a részes államok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként - Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák együttműködésüket. A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel. Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel – közölte a sajtófőnök.

Mint arról kedden beszámoltunk, az ukrajnai háború kitörése után 28 hónappal először járt Orbán Viktor Kijevben. Ezt megelőzően a magyar miniszterelnök volt az egyetlen olyan európai vezető, aki nem látogatta meg ukrán kollégáját. Orbánt részben az késztethette a találkozóra, hogy a magyar kormány Ukrajna-politikája elszigetelte potenciális pártszövetségeseitől az EU-ban. Magyarország átvette fél évre az EU soros elnöki tisztét, amelynek sikeres végigviteléhez javítania kell az EU-n belüli, most leginkább oroszpártinak tartott megítélésén.

 

Ezt megelőzően Brüsszelben is komoly tárgyalásokat folytatott Orbán, melyek után múlt vasárnap jelentette be Bécsben Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, az ANO párt elnöke és a magyar miniszterelnök, hogy új európai pártszövetséget hoznak létre Patrióták Európáért névvel, és várják további képviselők csatlakozását, hogy önálló frakciót tudjanak alapítani az Európai Parlamentben. Ehhez hét ország huszonhárom képviselőjére lenne szükség. Mindezt azután, hogy a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szövetsége – elsősorban aggasztó orosz kapcsolatai miatt – nem fogadta be Orbánékat. A miniszterelnök az új pártszövetség megalakítása után arról beszélt, nagyon gyorsan a harmadik, majd a második legnagyobb képviselőcsoport lesz Brüsszelben. „Még négy-öt nap, és sokan fognak meglepődni” – fogalmazott Orbán.

Ehhez képest csalódás lehetett számára, hogy szerdán kiderült, az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége (ECR) a lengyel Jog és Igazságosság egyik képviselőjét, Joachim Stanisław Brudzińskit választotta meg alelnökének szerdai alakuló ülésén. Ez pedig azt jelenti, hogy a tavaly a kormányról elkerült PiS marad a pártcsaládban, és nem lép át Orbán Viktor formálódó új csoportjába, a Patrióták Európáértba.

A mostani közlemény szerint az európai politika hátsó szobái után az azerbajdzsáni Susában szusszanhat egyet a magyar miniszterelnök.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk