Cihanouszkaja: "Nem állunk meg, amíg Fehéroroszországban mindannyian ki nem szabadulnak"

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Külpol

Az országban több mint 650 politikai fogoly van börtönben.

A minszki bíróság által börtönre elítélt társainak, Marija Kalesznyikavának és Makszim Znaknak a szabadon bocsátását szorgalmazta Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető kedden a lengyelországi Karpaczban rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A fórum sajtóközpontjában szervezett sajtóértekezleten Cihanouszkaja 650 más belarusz politikai fogolyért is kiállt.

Nem állunk meg, amíg Fehéroroszországban mindannyian ki nem szabadulnak

- mondta, majd hozzátette: Kalesznyikava és Znak ártatlanok, és az antidemokratikus Lukasenka-rezsim ellen léptek fel.

Cihanouszkaja szerint a nemzetközi közösség által kivetett szankciók megállíthatják a hatósági brutalitást Fehéroroszországban.

A sajtóértekezleten ott volt Kalesznyikava testvére, Tatyana Chomics is, aki hangsúlyozta: Kalesznyikava és Znak pere "kezdettől fogva törvénytelen volt", zárt ajtók mögött zajlott, az ítélet pedig a rendszer erőfitogtatásaként értelmezhető. Közölte: testvére jelenleg jó állapotban van.

Kalesznyikavát hétfőn tizenegy évre, Znakot pedig tíz évre ítélte a bíróság. Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták. A két ellenzéki vezető a tavaly augusztusi elnökválasztás előtt Cihanouszkaja kampánystábjához tartozott. Miután Cihanouszkajának el kellett hagynia az országot, ők ketten az új választás megszervezésére törekvő koordinációs tanács élére álltak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk