„Olyan, mint most, még sohasem történt Belaruszban. Nem gumibottal, hanem fémrúddal verték az embereket”

Külpol

Egy belarusz aktivistával beszéltünk a rendőri erőszakról, letartóztatásokról, és arról, miben bíznak a nap mint nap utcára vonuló békés tüntetők.

„Néhány nappal a választás után többen mondták nekem: itt most polgárháború kezdődött. A legdurvább éjszaka az augusztus 11-12. közötti volt, akkor viszonylag kevesen vonultak az utcára, a rendőrség és a különleges egységek mégis elképesztően erőszakosak voltak velük. Az internet akkor még blokkolva volt, de a Telegramon egyre több kép keringett a sérülésekről, amelyek a brutális rendőri erőszak bizonyítékaiként szolgáltak. Több barátomat megvertek és letartóztattak” – mondja lapunknak a belarusz Piotr Markielau, aki többek között a Legalize Belarus aktivistája.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán Sárosi Péter jogvédő, történész, a Jogriporter Alapítvány elnöke, a Drogriporter.hu szerkesztője közzétett Facebook-oldalán egy bejegyzést, amely összefoglalja a fehérorosz elnökválasztás utáni néhány nap terrorját. Neki mindezt belarusz ismerőse, Piotr mesélte el, aki barátja élményét adta tovább a nagyközönségnek, akit „félholtra vertek és megkínoztak” a rendőrök, így jelenleg is kórházban fekszik.

A beszámoló elolvasása után mi is felkerestük Piotrt.

Brutális rendőri erőszakról számolnak be a kiengedett fehérorosz tüntetők

"A fogház tulajdonképpen kínzókamrává vált" - mondták. A fehérorosz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe - jelentette péntekre virradó éjjel Minszkből a TASZSZ orosz hírügynökség. A tut.by internetes hírportál közlése szerint a főváros Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

Őt már hamarabb bevitték

„Engem 11 nappal a választás előtt letartóztattak, így nem vettem részt a tüntetéseken, csak augusztus 10-én engedtek ki” – meséli Piotr, és hozzáteszi, mivel évek óta aktivista, a hatóságok ismerik, figyelik. Tagja az Honest People (Őszinte Emberek) független csoportnak, akik azért szerveződtek, hogy civil választási megfigyelőket küldjenek az elnökválasztásra, a választási csalások kiszűrése érdekében. Piotr azt mondja, őt elővigyázatosságból vitték be, hogy ne tudjon jelen lenni a választáson. Szavazni viszont engedték.

„Tavaly négyszer, idén már háromszor tartóztattak le. Mindig egyre rosszabb lesz, de az én élményeimet össze sem lehet hasonlítani azzal, amit a választás után a tüntetőknek kellett átélniük. Én szerencsés voltam.” Az aktivista elmesélte, egyre több képet látni és történetet hallani azoktól a fogvatartottaktól, akiket péntek reggel elkezdtek kiengedni. „Látjuk, hogy mennyien megsérültek, sokan a börtönből egyből a kórházba mennek, csupa kék-zöld a testük a sok veréstől, van, akinek csontja tört. Arról nem is beszélve, mekkora trauma érte őket, pszichológiai segítségre is szükségük van.” Piotr szerint legalább 5-6 ezer embert letartóztattak és százakat bántalmaztak. A Telegram ezzel kapcsolatos csatornáin mi is számos ilyen képet és videót találtunk.

Egy tüntető sérülései

Egy tüntető sérülései

Fotó: Telegram

Ez nem 2010

2010-ben az akkori választás után szintén az utcára vonultak az emberek Belaruszban, Piotr szerint azonban az idei események össze sem hasonlíthatók a 10 évvel ezelőttiekkel. „Akkor is vertek meg vagy tartóztattak le embereket, de olyan, mint most, még sohasem történt Belaruszban. Most nem gumibottal, hanem fémrúddal verték az embereket. Az ártatlanokat, akik békésen vonultak az utcán. Két halálesetről tudunk, de nem lennék meglepve, ha több lenne. A II. világháború alatt voltak ilyen kínzások. Ez egyszerűen emberiség elleni bűntett.”

Az aktivista szerint azért sem hasonlítható össze a mostani helyzet a 2010-sel, mert akkor kisebb mértékű rendőri erőszak is elég volt ahhoz, hogy az emberek abbahagyják a tüntetéseket és eltűnjenek az utcákról. „Most más a helyzet. Az embereknek nagyon elegük van Lukasenkából, szabadságot akarnak. Az állam pedig meg akarta mutatni, hogy meg tudja őket állítani és meg tudja őket félemlíteni.”

Tüntetők Minszkben 2020. augusztus 14-én

Tüntetők Minszkben 2020. augusztus 14-én

Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Piotr azt is hozzátette, a rendőrséget szintén áthatja a propaganda, azt hangoztatják nekik, hogy a tüntetők erőszakos cselekményekre készülnek, be vannak drogozva, esetleg fizettek nekik azért, hogy az utcára vonuljanak. Hallott több olyan esetről, hogy mielőtt valakit kiengedtek volna a letartóztatásból, aláírattak vele egy papírt, amelyen azt kellett beismernie, hogy 20 dollárt kapott azért, hogy tüntessen.

Esély a változásra

„Az elmúlt 1-2 napban a rendőri erőszak abbamaradt, alig tartóztattak le valakit, pedig egyre több és több ember van az utcán, a sérültek fotóival demonstrálnak az orvosok és rengetegen sztrájkolnak. A hétvégén igen masszív tüntetésekre számítunk” – vázolta Piotr a péntek esti helyzetet. Azt mondja, Belaruszban az emberek 99,9 százalékban békésen tüntetnek, mert félnek a letartóztatástól, ha valaki megütne egy rendőrt, akár 10 évre is börtönbe zárhatnák. A kérdés az, hogy a rendőrök is békések maradnak-e. „Azt nem tudom. Remélem. Talán észrevették ők is, hogy minél több embert megvernek, annál többen vannak az utcán.”

Azt mondja, eddig nem hitt a győzelemben, de az utóbbi napokban változott valami. „Sosem volt még ilyen ebben az országban, egyre masszívabb demonstrációkra számítok és arra, hogy talán valami változik. Az embereknek elegük lett ebből.” Azt, hogy a belügyminiszter pénteken bocsánatot kért azoktól, akiket rendőri erőszak ért, teljesen hamisnak tartja, az csupán a stratégia része lehet. „Egyébként is, ezért semmilyen bocsánatkérés nem lenne elég.”

Kezében rózsákat tartó nő átölel egy rohamrendőrt Minszkben, 2020. augusztus 14-én

Kezében rózsákat tartó nő átölel egy rohamrendőrt Minszkben, 2020. augusztus 14-én

Fotó: MTI/EPA/Yauhen Yerchak

Piotr bízik abban, hogy az Európai Unió újabb szankciókat hoz Belarusz ellen. Pénteken Robert Biedroń lengyel EP-képviselő, aki a Belarusszal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség elnöke, és Petras Auštrevičius litván EP-képviselő megpróbált bejutni Belaruszba, de nem engedték be őket az országba. Erről a politikusok számoltak be Twitter-oldalukon. Piotr szerint talán ez is előremozdíthatja az EU-t abban, hogy keményebb intézkedésekkel lépjen fel az ország ellen.

„Talán a hétvégén én is kimegyek tüntetni, de alapvetően igyekszem távol maradni az eseményektől – összegez Piotr. – Ha valami történik, akkor rögtön az aktivistákat veszik célba, nemrég egy aktivisták által lakott házba rontott be a rendőrség, feldúlták a házat és letartóztattak három embert. Ez történik velünk. Én is megváltoztattam a telefonszámomat és talán egy biztonságosabb helyre is költözök. Fontos, hogy el tudjam mondani, mi történik itt és most velünk.”

Figyelmébe ajánljuk