Ciprus keményen bünteti azokat a turistákat, akik megszegik a járványügyi szabályokat

  • narancs.hu
  • 2020. július 14.

Külpol

300 eurós bírságot vezettek be.

Ciprus szigorú büntetéseket vezetett be a koronavírus-járvány elleni szabályokat belépéskor megsértő turistákkal szemben, miután SARS-CoV-2 nevű vírust diagnosztizáltak egy az útvonalát hibásan feltüntető utazónál.

Június elején indultak újra a személyszállító járatok a földközi-tengeri szigetországba. A Covid-19-járvány féken tartása érdekében a hatóságok arra kérik a szigetre érkezőket, hogy töltsenek ki kérdőívet, amelyen fel kell tüntetni a teljes útvonalukat a származási országtól Ciprusig.

A kérdőív kitöltése nélkül az utazóknak "vagy 300 euró büntetést kell fizetniük, hogy beléphessenek az országba, vagy visszafordítják őket a származási országukba" – tudatta hétfőn a közleményében a közlekedési minisztérium.

A napi néhány új ciprusi koronavírusos fertőzött többsége nemrégiben érkezett a szigetre.

Ciprus a fertőzésveszély szempontjából A, B és C kategóriába sorolta az országokat. Magyarország a kis kockázatot jelentő országok között szerepel több más európai uniós, illetve schengeni országgal együtt. Ezen országok állampolgárainak érkezéskor nem kell negatív koronavírustesztet bemutatni.

A B kategóriába sorolt országok – közöttük van Franciaország és Spanyolország is – állampolgárainak a kitöltött formanyomtatványon kívül két napnál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatni.

A C kategóriába tartozó országokból – például Georgia, Uruguay, Szerbia – korlátozzák a beutazásokat, az onnan érkező ciprusi állampolgároknak az érkezéskor karanténba kell vonulniuk.

"Nemrégiben egy utazó rosszul kitöltött formanyomtatvánnyal érkezett egy A kategóriába tartozó országból, miközben a kiindulási országa a C kategóriába tartozott" – tette hozzá a minisztérium.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?