Ciprus két év után kiadja Egyiptomnak az alexandriai gép eltérítőjét

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 19.

Külpol

Maga kérte a kiadatását.

Szeif Edin Musztafa 2016 márciusában eltérített egy Alexandriából induló repülőt. A testére mobiltelefonokból összeeszkábált ál-robbanószerkezetet erősített, ezzel fenyegette meg a gép személyzetét és utasait, amelynek így Kairó helyett Cipruson kellett leszállnia. A pár órás túszdráma szerencsésen végződött, a 72 utasnak és a személyzetnek sem esett bántódása. Musztafa 1994-ig élt Cipruson feleségével és öt gyerekével. A nő azonban tagadta, hogy hazavárták volna. Inkább úgy nyilatkozott, hogy a férje verte őt és a gyerekeket is, és a túszdráma során sem merült fel, hogy azt követelné, hogy találkozhasson a családjával.

Musztafa végül Cipruson került börtönbe, és sokáig tiltakozott a kiadatás ellen, mondván, Egyiptomban kínzás várna rá. A ciprusi igazságügyi minisztérium szerint azonban most maga kérte, hogy visszaküldjék Egyiptomba. A rossz körülményekre, a többi börtöntárstól való elzárásra és pszichológiai nyomásra panaszkodott. A közlemény szerint Egyiptomban a nemzetközi normák szerinti bírósági tárgyalás várja.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.