Csokiból készítik el Picasso Guernicáját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 23.

Külpol

Az 1937-es bombatámadás jövő évi évfordulójára készül negyven csokoládékészítő mester Baszkföldön.

Pablo Picasso Guernica című monumentális festményének életnagyságú, színes mását az Euskal Gozogileak nevű helyi egyesület 40 csokoládékészítő mestere mintázza meg. A projekt komoly technikai kihívás, mivel a kép 3 és fél méter magas, 8 méter hosszú. A cukrászok Lezo város nagyüzemi konyhájában 14 különálló táblát készítenek, amelyeket aztán összeillesztenek. A kész művet több helyszínen, köztük Gernika-Lumóban is ki fogják állítani.

Az egyesületnek az is célja, hogy a rendhagyó megemlékezéssel megmutassák, milyen mesterségbeli tudást és ügyességet igényel a munkájuk. „A cukrászat mindig is az haute cuisine, azaz a magas konyha szegény kishúga volt. Mi azt akarjuk, hogy a szektor megkapja a neki kijáró elismerést, csakúgy, mint a fine dining” – nyilatkozta Lorena Gomez, az egyesület elnöke.

Gernikát 1937 áprilisában bombázta le a spanyol polgárháborúban a Franco tábornok hadseregét támogató német Condor-légió. A városban 1654-en haltak meg, 889-en megsebesültek. A történelemben ekkor pusztítottak el először a levegőből egy egész települést.  

A támadás után néhány hónappal festette meg Picasso a képet a párizsi világkiállításra, a spanyol köztársasági kormány felkérésére,  egyfajta háborúellenes kiáltványként. A festmény a madridi Zsófia Királyné Múzeumban (Museo Reina Sofía) látható.

Neked ajánljuk