Magyar tévériportról tárgyal az Európa Tanács

  • narancs.hu
  • 2021. április 23.

Külpol

A Kérdésekkel provokált az újságíró című M1-összeállításról meg fogják kérdezni a magyar kormányt is.

Az Európai Újságírók Szövetsége elérte, hogy az Európa Tanács is tárgyaljon a Franziska Tschinderle osztrák újságíróról készített riportról – írja a media1.hu. Ez a Kérdésekkel provokált az újságíró címmel közölt összeállítás, amely a magyar közszolgálati tévécsatornán, az M1-en volt látható. 

A Profil című osztrák hetilap újságírója, Tschinderle az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban tett fel kérdéseket a Fidesznek. Így arra volt kíváncsi, hogy az új európai szövetséget létrehozó találkozóra miért nem hívták a francia Nemzeti Gyűlés, vagy az osztrák FPÖ képviselőjét, mi az új európai szövetség célja, kik csatlakozhatnak még hozzá. Emlékeztetett, már a 80-as években is szerveződött Európában euroszkeptikus koalíció, de elbukott a nézetkülönbségek miatt. Az osztrák újságíró arra lett volna kíváncsi, hogy a magyar miniszterelnök, valamint olasz és lengyel tárgyalópartnere hogyan próbálja elkerülni a megosztottságot.

Franziska Tschinderle kérdéseit – amelyekre nem kapott választ – a Fidesz európai parlamenti delegációja eljuttatta az M1 csatornának, amely az említett címmel úgy kommentálta a fotón is megmutatott, „amatőrnek” nevezett osztrák kolléga érdeklődését, mint  „az európai balliberális sajtó” „példátlan” támadását. Később több műsorban is foglalkozott az osztrák újságíróval az M1. 

Tschinderle a Telexnek azt mondta a történtekről, hogy igazából nem őt személy szerint akarták lejáratni, hanem minden, a munkáját végző újságírót. 

Foglalkozott a riport ügyével az Európai Újságírók Szövetsége, amely az újságírók védelme érdekében gyűjti és közzé teszi az üldöztetésükről, megfélemlítésükről szóló történeteket. Magyarországgal kapcsolatban 18 esetet tart számon a szövetség. 

 A Telex emlékeztet, ha az Európa Tanács tárgyal egy ilyen ügyet, az érintett kormányt is meghallgatják.

Figyelmébe ajánljuk